NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Počeo Kaleidoskop: U Tuzlu stižu Rambo Amadeus, Kultur Shock, Helem Nejse, Jinx…

... | 18. Jula 2018.
08:40
Kalesija Online
U pet dana trajanja festival će ponuditi brojne sadržaje kao što su izložbe, plesni performansi, kreativne radionice, Art Market i neizostavne koncerte u parku kod zgrade nekadašnje Muzičke škole u Tuzli.

Pred tuzlanskom publikom, između ostalih nastupit će Kultur Shock, Pro Pain, Helem Nejse, Rambo Amadeus, Valentino, Marčelo, Letu Štuke, Jinx, Zoster, Frenkie, Kontra i Indigo.

Prve festivalske noći upriličeno je otvorenje izložbe “Peti prozor” u okviru koje se autorica Željka Mićanović-Miljković predstavila djelima koji reflektuju osnovna pitanja koje umjetnica postavlja u dosadašnjem stvaralaštvu.

Služeći se najviše eksperimentalnom knjigom kao medijem, njen rad na istoj kombinuje sliku i riječ.

“Moje izložbe uvijek su inspirisane prozorima i gradovima u kojima sam živjela. Peti i prvi prozor su Tuzla, jer sam se u ovom gradu rodila i uvijek je ostavljao trag na sve moje izložbe i radove koje sam stvorila. Izložba u sebi ima Istanbul i Ankaru koje je moja Tuzla spojila”, kazala je Mićanović-Miljković.

Ova umjetnica večeras je imala izuzetno veliku tremu jer je u svom rodnom gradu pokazala umjetničko stvaralaštvo.

Smatra da su svi festivali ovakve vrste veoma inspirativni za umjetnike, jer na jedno mjesto okupljaju ljude s različitih strana, što mladima predstavlja inspiraciju za dalje stvaralaštvo.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović Kaleidoskop je ocijenio kao festival dijaloga umjetnika i publike te međusobno umjetnika iz različitih oblika umjetnosti.

“Sve zacrtane ciljeve vezano za Kaleidoskop mi smo ostvarili. Potreban nam je veći kvalitet života i veće učešće mladih. Potrebno nam je da ovo bude festival različitih umjetnosti te da je on dio kulturnog turizma. U svemu ovome smo uspjeli”, rekao je Imamović.

Nakon izložbe festivalski program nastavljen je koncertom jazz benda Frustrations. Riječ je o sastavu koji se bavi savremenom art produkcijom, tačnije eksperimentalnom muzikom s elementima jazza i apstrakcije.

Bend je imao uspješne turneje, nastupajući u skoro svim zemljama regiona, zatim Austriji, Češkoj, Makedoniji…

“Mnogo nam znači što otvaramo festival, jer nastupamo prije svih bendova i pravimo prvi korak”, rekao je član benda Jasmin Sutović koji je stava da je Kaleidoskop od velikog značaja za sve umjetnike.

Izvor: klix.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Magazin