NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Počinju Zimske olimpijske igre: Skromni gradić postaje centar svijeta i most za pomirenje

... | 9. Februara 2018.
10:15
Kalesija Online

Kada su Ujedinjene nacije 2014. godine zakazale sastanak u PyeongChangu, predstavnik Kenije je greškom otputovao u Pyongyang, glavni grad Sjeverne Koreje.

Stoga, nisu bez razloga, još 2000. godine u gradu koji će od 9. do 25. februara biti domaćin Zimskih olimpijskih igara donijeli odluku da se malo slovo “c” u imenu “Pyeongchang” pretvori u veliko slovo “C”. Tako je Pyeongchang postao PyeongChang iako to mnogi nisu prihvatili u praksi, što je i rezultiralo greškom predstavnika Kenije.

 

 

.

 

Najsiromašniji grad u pokrajini, smješten blizu jedne od najzaštićenijih granica na svijetu

PyeongChang je grad koji ima blizu 43 hiljade stanovnika i nalazi se 80-ak kilometara od jedne od najzaštićenijih granica na svijetu, one koja razdvaja Sjevernu i Južnu Koreju. Zbog netrpeljivosti između Sjeverne i Južne Koreje u pokrajini Gangwon, gdje se nalazi i PyeongChang, smještena je čak trećina južnokorejske vojske od 600 hiljada vojnika*.

* U Južnoj Koreji je vojni rok obavezan, a Južnokorejci ga moraju započeti prije nego navrše 28 godina. Nogometaš Tottenhama Son Heung-min (25), primjerice, mogao bi imati problema u vezi s vojnim rokom, a već se mnogo govorilo o tome na britanskom otoku. Jedan od legendarnih nogometaša Južne Koreje Ji-sung Park, koji je nastupao za slavni Manchester United, zbog toga što je s reprezentacijom Južne Koreje 2002. godine izborio polufinale Svjetskog prvenstva nagrađen je dozvolom da ne odsluži vojni rok. Son je vojni rok mogao izbjeći da je u dresu reprezentacije osvojio neku od medalja na Olimpijskim igrama u Riju prije dvije godine ili da je osvojio zlato na Kupu Azije 2015. godine.

Kada navedenom dodate planinski krajolik koji, ukoliko putujete automobilom, dodatno produžuje putovanje ka glavnom gradu Južne Koreje Seulu, te činjenicu da je PyeongChang jedna od siromašnijih oblasti pokrajine Gangwon, onda nije teško zaključiti da se radi o sasvim neobičnom mjestu za dobijanje domaćinstva događaja kakav su zimske olimpijske igre.

Ipak, PyeongChang je pobijedio sve hendikepe pa je nakon propalih pokušaja da 2010. i 2014. godine organizuje ZOI, šansu dobio u ovoj godini.

Doduše, samo dobijanje domaćinstva za ovakav događaj nije otklonilo sve nedoumice. Nekoliko država je izrazilo zabrinutost zbog odnosa između Sjeverne i Južne Koreje, zemalja koje su u posljednje vrijeme na ivici sukoba, odnosno obnove rata koji je zaustavljen prije pola vijeka.

Kao odgovor na sve brige, Sjeverna i Južna Koreja su nakon skorih pregovora odlučile formirati zajednički ženski hokejaški tim te će paradirati pod istom zastavom na otvaranju igara.

Izvor: (klix.ba)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Sport