NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Podrška realizaciji infrastrukturnih projekata i smanjenju aerozagađenja u Živinicama

... | 27. Januara 2020.
16:27
Kalesija Online

Rješavanje problema aerozagađenja Živinica, ali i realizacija drugih infrastrukturnih projekata na području ovog grada bile su teme razgovora tokom današnje posjete premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića i ministra prostornog uređenja i zaštite okolice TK Elvira Rožnjakovića gradonačelniku Živinica Samiru Kamenjakoviću.

„Svjedoci smo da je ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice u petak proglasilo epizodu pripravnosti na području grada Živinica. Nažalost nije to prvi puta, jer su se ovakvi slučajevi i ranije dešavali, pa možemo reći i da su Živinice jedan od najugroženijih gradova na području Tuzlanskog kantona. U kontekstu toga nastojimo naći neko rješenje, te utjecati na smanjenje aerozagađenja. U tom smislu iz namjenskih sredstava smo planirali izdvojiti milion KM za projekat toplifikacije Živinica, a što će nesumnjivo direktno utjecati na smanjenje zagađenja“, kazao je ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Elvir Rožnjaković.

Osim aerozagađenja danas se razgovaralo i o drugim infrastrukturnim, kako kratkoročnim, tako i dugoročnim projektima. Akcenat je bio na putnoj infrastrukturi, sa posebnim osvrtom na sanaciju mosta na rijeci Spreči, a kojim se rješavaju brojni problemi građana Šerića, Priluka i Suhe.

„Taj most, će uz sitna ulaganja, biti uskoro pušten za saobraćaj, te će građani zapadnog dijela Živinica imati autobusku komunikaciju sa gradom Tuzlom i centrom Živinica. Ovo je, recimo privremeno rješenje, a u budućnosti će se sigurno ići u izgradnju novog mosta“, kazao je premijer Tulumović, te se osvrnuo i na izgradnju nove dionice magistralnog puta Šićki Brod – Đurđevik.

„Ovom prilikom moramo se zahvaliti načelniku Kamenjakoviću, koji je na planiranoj trasi zaobilaznice izganjao sve čestice. Istovremeno s federalnog nivoa smo dobili potporu i obećanje da će se, čim krenemo sa ovom dionicom, osigurati i dodatna sredstva“, zaključio je premijer Tulumović.

Danas se detaljnije razgovaralo i o realizaciji najavljenog projekta rekonstrukcije mostova na putu prema izletištu Zlača, kao i o izgradnji deponije, što je projekat od krucijalnog značaja ne samo za Živinice, nego i za Kladanj i Banoviće.

Načelnik Kamenjaković se zahvalio premijeru Tulumoviću i ministru Rožnjakoviću na današnjoj posjeti i razumijevanju za projekte koje Grad Živinice kandidira.

„Ovo je za nas vrlo važan trenutak jer je Vlada odobrila inicijalno jedan milion KM za završetak naše sekundarne mreže centralnog grijanja. Nekih 500.000 KM možemo povući odmah, a do kraja godine i ostatak sredstava, te stvaramo pretpostavke da do 2022. godine u potpunosti završimo toplifikaciju grada Živinica, obzirom da smo i ugovorima sa Elektroprivredom i Termoelektranom predvidjeli da to završimo do 2022. godine“, zaključio je gradonačelnik Kamenjaković.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika