NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Poljoprivrednici zbog poticaja pokreću sudski postupak protiv vlasti

... | 19. Aprila 2017.
07:21
Kalesija Online

Petnaest poljoprivrednika iz Tuzlanskog kantona jučer su izabrani kao predstavnici kantona u pregovorima koje su naumili pokrenuti s Federalnom vladom. Ovo je prvi put da su odlučili boriti se za svoja prava istovremeno i razgovorom i sudskim putem, pa tek onda izlaskom na ulice. I svi su jedinstvenog stava, a njihov glas proširio se i na ostale kantone. Žele isplatu poticaja dok još nije kasno.

„Evo sad smo ušli u sjetvu, ali vjerujte da je proljetna sjetva upitna. Jer bez tih sredstava ne možemo izdržati, to su ogromna potraživanja, a mi kredite organizacija koje su nam izlazizle u susret uskratile su nam pravo, a banke nas uopće ne poznaju,“ kazao je Sadik Imamović, Udruženje poljoprivrednika „Agroinkubator“.

„Duguju mi 20.000 nekad su nešto isplatili nekad nisu i to je to….međutim imam oca koji mi je puno pomogo, nešto su mi dale i poljoprivredne aporteke na čekanje, prodo sam neku telad, tako da sam to sve uspio riješiti na vrijeme…..al ne može biti u redu ako ja od gotovog novca ja moram da odem da pozajmim ili da se zadužim, ne može to biti u redu,“  kazao je Halil Serdarević, potpredsjednik „Agro obrta“ TK.

A kasno će biti uskoro, ne samo za proljetnu sjetvu već i za novac koji traže. Tako je zastara već odavno nastupila za neisplaćene poticaje u 2012 i 13 godini, a obuhvatila je već dio i 2014.

„Ovo je rješenje za poticaj na kukuruz i uplatili su za 2012 pola, za 2013, za 2014. ostalo nikad,“ kazao je Alija Džihanović, poljoprivrednik iz Kalesije.

„Zato su me angažovali za advokata da mogu sada u narednom periodu putem sudova i izvršnih postupaka tražiti isplatu naknada, što će sigurno prouzrokovati veće troškove ministarstvima i općinama, te ih ovom prilikom pozivam da je bolje da plate te poticaje koje su već odredili pravosnažnim rješenjima nego da se izlažu dodatnim troškovima i time opterećuju budžete i kantonalne i opštinske. Njihova rješenja su pravosnažna, stupila su na snagu po pravosnažnim rješenjima i evidentno je da određena lica u ovim organima putem zastare izbjegavaju im platiti ova prava,“ kazao je Mirnes Ajanović, advokat.

Poljoprivrednike najviše boli neravnopravna podjela poticaja. Smatraju da su sitni farmeri većinom na listi čekanja, jer prioritet prilikom isplate poticaja imaju velike farme, ali i da se novac najčešće dijeli po sistemu: ko bliže vatri prije se i ugrije. Ovo je prvi put da su poljoprivrednici odlučili potražiti pomoć advokata i sudskim putem goniti pravdu, no i dalje su spremni na više.

„Ukoliko poticaji ne budu isplaćeni 2014. zaključno sa 2017. godinom mi smo na ulicama, umjesto da smo na njivama, štalama, umjesto da se borimo za svaku oranicu,“ kazao je Sadik Imamović, Udruženje poljoprivrednika „Agroinkubator“.

Sastanku poljoprivrednika u Tuzli prisustvovali su predstavnici svih poljoprivrednih grana iz svih općina u kantonu, osim iz Srebrenika piše portal RTV Slon.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika