Kalesija 20°

Porodica Kahrimanović iz Živinica čuvar tradicije i vodeničarskog zanata

Vodenice ili mlinovi nekada su bili jedina mjesta u kojima su se ljudi družili. Mnoge legende ispričane su i u mlinu starom jedan vijek koji se nalazi u Živinicama.  Njegovu autentičnost i posebnost krasi zanimljiv naziv. Ime “Rusov mlin” je dobio po svom vlasniku Omeru kojeg su ljudi u narodu zvali Rus. Nakon dolaska iz Rusije 1953. godine ,Rus je kupio mlin i nastavio sa vodeničarskim zanatom. Od prvog pokretanja točka i kamena, mlin nije prestajao sa radom. Porodica Kahrimanović iz Živinica nastavila je čuvati tradiciju i brinuti o mlinu. U sklopu mlina nalazi se i Bosanska soba u kojoj je Rus zasnovao i porodicu. U ovom mlinu utkano je mnogo ljubavi. Ljubavi koja nije iščezla ni nakon nekoliko godina.

Mlin je star 100. godinu. Prvi vlasnik je bio od mog muža djed, rahmetli Sejfo, a nakon njega mlin je naslijedio njegov otac Omer. Nakon Omera brigu o mlinu je preuzeo moj suprug“-ispričala nam je Fatima Kahrimanović koja se trenutno brine o mlinu.

Kako nam kaže naša sagovornica tajna  ovog zanata nije samo u znanju i poznavanju žitarica, već  se ovaj posao mora  raditi sa puno ljubavi. Ovaj zanat morate voljeti, morate uživati u onom što radite. Ništa ne može zamijeniti miris kukuruznog brašna, od kojeg su naše nene, bake, majke pravile domaći hljeb, a sofra se obogati i uz  palentu, prohu, pite, pogače. Mlin je 2000. godine i obnovljen, ali su zadržani njegovi autentični dijelovi. Posije rata mlin je svrstan  u kulturno historijsko baštinu TK i FBiH.

 

Mlin nije prestajao sa radom ni tokom rata. I u tom teškom vremenu mlin je odhranio mnoge generacije.  Ovaj mlin bio je i centar društevih zbivanja gdje su se ljudi okupljali se i družili, razgovarali o mnogim temama. Tako su provodili dane i dane, čekali zoru uz zvuk vode i miris svježe samljevenih žitarica. Tradicija je nastavljena i dan danas. Ljudi dolaze  druže se, melje brašnu, ali i kupuju.

Dolaze ljudi, ali je rjeđe sada nego što je to bilo. Svekar je živio i radio u ovoj vodenici. Ljudi su dolazili i družili se. U to vrijeme više je bilo sijela i okupljanja, a danas često navrate na pogaču, prohu i druga tradicionalna bosanska jela“-ističe Fatima.

 

U Rusovom mlinu melju se sve vrste žitarica, a najviša potražnja je za kukuruznim i pšeničnim brašnom.

U našem mlinu imamo dva kamena. Za jedan sat jedan mlin može samljeti 10. kg kukuruza ili pšenice. Ako ubrzamo mljevenje brašno izlazi vrelo i onda se spali, a ovako prirodnim putem melje i zbog toga je brašno kvalitetno.

Posjetioci dolaze sa svih strana, ima ih iz Kalesije, Banovića, Živinica, Tuzle, Kladanja… Fatimi u ovom poslu pomažu i njeni sinovi koji će naslijediti zanat. Prostoriju u kojoj je nekada živio prvi vlasnik mlina uljepšali su starinski predmeti, koje je sakupljao Fatimin suprug. Ljudi često svrate na ručak ili večeru, a Fatima se potrudi da napravi tradiconalnu sofru .Objektiv naše kamere zabilježio je dosta zanimljivh detalja iz ove sobe. Bosanska tradicija u ovom kutku sobe naprosto oživi. Vratimo se malo u prošlost, “zavirimo” u kutak ove sobe, koja u nama budi nostalgiju za nekim ljepšim, prijašnjim vremenima. Ljepotu Bosanske sobe možete vidjeti pogledati u našoj fotogaleriji.

 

Više o Rusovom mlinu, princupu rada mlina, ali i Bosanskoj sobi možete pogledati u Ramazanskom programu NEON Televizije.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

    Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

    Komentari

    Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

    Objavljena prognoza za naredne dane: Za vikend temperature i do 27 ste …

    Poslanici iz RS-a u pola 3 ujutru usvojili svoj Nacrt izbornog zakona

    Ismail Barlov trenutno je prvi na svijetu u disciplini 50 metara prsno …

    Putevi u BiH: Radovi na brojnim dionicama

    Servisne informacije iz Živinica (29. 3. 2024.)

    CLOSE
    CLOSE