NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Poskupljenja u BiH: Rastu cijene hrane, zdravstva i režija

... | 28. Novembra 2019.
12:34
Kalesija Online

Cijene stanovanja, električne energije, plina i drugih energenata u oktobru ove godine su porasle 4,9 posto u odnosu na septembar.

Potrošačke cijene u Bosni i Hercegovini u oktobru ove godine zabilježile su rast u odnosu na prethodni mjesec, piše Anadolija. U odnosu na prethodni mjesec su cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena porasle za 0,8%, podaci su države Agencije za statistiku.

U oktobru ove godine su za 0,1% porasle cijene hrane i bezalkoholnih pića, a odjeće i obuće za 1,8%. Također, i cijene stanovanja, električne energije, plina i drugih energenata porasle su za 4,9%. Pored toga, i cijene u segmentu zdravstva, komunikacija, obrazovanja te restorana i hotela porasle su za 0,1%.

Kad je riječ o namještaju i kućanskim uređajima, zabilježen je pad nivoa cijena za 0,3%, prijevoza, rekreacije i kulture za 0,2%. Na godišnjem nivou je zabilježen rast cijena od 0,1%.

U odnosu na prošlu godinu, prosječni rast cijena je zabilježen u segmentu hrane, bezalkoholnih i alkoholnih pića, duhana, stanovanja, režija, zdravstva, obrazovanaja, restorana i hotela. S druge strane, pale su cijene odjeće, obuće, održavanja kuće, prijevoza i komunikacije.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika