NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

“Potezanje konopca” pomalo zaboravljena igra naših djedova

... | 14. Aprila 2019.
14:55
Kalesija Online

Nadvlačenje ili potezanje konopca je stara, jednostavna, grupna igra u kojoj se dvije grupe takmiče u fizičkoj snazi. Potezanje konopca spada u sportove i od 1900. do 1920. godine je bilo zvaničan sport na olimpijskim sportovima, ali je kasnije ukinut. O pomenutoj igri mogli smo slušati i od naših djedova koji su mnogo vremena sa svojim drugovima potezali konopac. Zahvaljujući istinskim zaljubljenicima u ovu igru ona još uvijek “živi”. Danas je u Kalesiji, u okviru obilježavanja Dana Armije RBiH održano takmičenje. Pobjedili su učesnici iz Banovića.

“Ovo je tradicija Banovića, mi smo rudarski kraj i do toga držimo. Uzimamo učešće na raznim takmičenjima rudara i zauzimamo prvo mjesto skoro na svim. Dok ima rudara ova igra neće izumrijeti”-kaže Šehić Sedin iz ODB Banovići.

Iako povlačenje konopca izgleda kao takmičenje ko je jači i koja grupa ima više snage , naš sagovornik kaže da je bitna i taktika. Ono što ovu igru čini zanimljivom jeste timski rad. Kao i drugi učesnici i Šehić sa raznih takmičenja nosi lijepe uspomene.

“Prilikom obilježavanja Dana Armije u Čeliću bilo je organizovano takmičenje u povlačenju konopca.Takmičili smo se mi i ekipa Općine Čelić. Toliko su snage imale obje ekipe da je uže puklo”-dodaje Saudin Šehić.

Potezanje konopca igrali su stari Egipćani, a dio je indijske i kineske kulture. Prema riječima zaljubljenika u ovu drevnu olimpijsku igru, zahtijeva izdržljivost.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme