NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Potpisan Ugovor za izgradnju sistema za navodnjavanje na području Živinica

... | 10. Aprila 2019.
14:43
Kalesija Online

Danas su u posjeti općini Živinice boravili federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i direktor Svjetske banke za BiH Emanuel Salinas sa saradnicima.

Razlog posjete je potpisivanje ugovora za izgradnju sistema za navodnjavanje kojim će biti obuhvaćeno 115 hektra poljoprivrednog zemljišta i 560 domaćinstava u ovoj općini. Ugovor, u vrijednosti od 1.630.118,32 KM, potpisan je između Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i izvođača radova firme “Papilon” iz Čelića.

Naime, projekat razvoja sistema navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta realizira Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uz podršku Svjetske banke na području 10 općina u Federaciji BiH. Završetkom ovog projekta, ukupno 4436.10 hektara poljoprivrednog zemljišta će biti pod navodnjavanjem a za 2300 hektara zemljišta će biti riješena odvodnja, saopćeno je iz Ministarstva. 

U našoj zemlji bogatoj vodnim resursima iste trebamo više koristiti za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, jer skoro svake godine tema su suše i njihove posljedice na poljoprivrednu proizvodnju. Zato je naš cilj završiti projekte u ovih 10 općina, a već radimo na tome da uz podršku Svjetske banke pokrenemo slične projekte i u drugim općinama-istakao je ministar Dedić.

Izvor: Faktor

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika