NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Povećane novčane podrške za poljoprivrednike u TK

... | 28. Juna 2022.
15:55
Kalesija Online

Za Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022 godini Vlada TK je izdvojila 10 miliona i 800 hiljada KM. Ovo je do sada najveći iznos novca namijenje za novčane podrške poljoprivrendicima. Programom su obuhvaćene sve poljoprivredne proizvodnje i ni novčane podrške bit će povećane za sve poljoprivredne proizvođače, koji imaju pravo na ovaj vid podrške.Ovom Odlukom Vlada TK želi olakšati postojeću tešku situaciju sa kojom se suočavaju poljoprivredni proizvođači, a koja je izazavana poskupljenjem đubriva i energenata.

U Programu su predviđena određena sredstva, koja bi trebala doprinijeti povećanju određene vrste proizvodnje.

“Na način da poljoprivredni proizvođači mogu ostvariti pravo kroz određena kapitalna ulaganja, a to se prije svega odnosi na sufinansiranje u nabavci plastenika visokih tunela u iznosu od 2,5 hiljade KM po jednom plasteniku. Zatim sufinansiramo nabavku steonih junica kako bi stimulisali povećanje proizvodnje svježeg kravijeg mlijka u iznosu 1000 KM i nabavku teladi za tov u iznosu od 500 KM po jednom teletu” rekao je Emir Begić,  ministar za poljoprivredu,šumarstvo i vodoprivredu TK.

Programom je predviđeno i proširenje protivgradne odbrane, te će za nabavku raketa na području Gračanice biti izdvojeno 60 hiljada KM.Učinjene su i određene izmjene u oblasti voćarstva. Naime, Programom je razdvojena ekstenzivna, intenzivna i poluintenzivna proizvodnja voća.

“ I to smo uradili u dogovoru sa Udruženjem proizvođača voća i mislimo da će biti posebno zaodvoljni, jer na ovaj način smo pokazali da stimulišemo i imamo u vidu prvenstveno one koji se bave proizvodnjom na što kvalitetniji način, da ostvaruju što kvalitetnije prinose, odnosno one koji više ulažu” istakao je Emir Begić,  ministar za poljoprivredu,šumarstvo i vodoprivredu TK. (rtvslon.ba)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika