NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Povratnici iz Srebrenice i Bratunca danas peru nišane žrtava genocida

... | 27. Juna 2020.
08:07
Kalesija Online

(Patria) – Memorijalni centar Srebrenica će danas okupiti Bošnjake-povratnike Srebrenice i Bratunca u akciji čišćenja bijellih nišana, nadgrobnih spomenika ukopanih žrtava genocida. Akciju je pokrenuo Senad Džananović, povratnik u Srebrenicu, a na poziv se odazvalo preko 100 povratnika.

“Zahvalni smo našim ljudima iz Srebrenice i Bratunca koji su odlučili dati svoj doprinos obilježavanju genocida na ovaj način. Nekada zaboravljamo koliko je važna saradnja Memorijalnog centra sa lokalnom zajednicom, sa Bošnjacima-povratnicima koji žele dati svoj doprinos i pomoći da ova institucija opstane. Vrijeme je da gradimo neke nove tradicije i običaje, a jedna od njih može biti upravo i ovakva akcija”, poručila je Amra Begić Fazlić iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Akcija se provodi uvažavajući najveće standarde zdravstvene zaštite i socijalne distance zbog pandemije COVID-19.

“Krećemo od 8 ujutro, te u četiri odvojene grupe radimo na čišćenju nišana. Ovo je još jedan pokazatelj da sjećanje na žrtve genocida može trajati mnogo duže od jednog dana u godini. U jednom izuzetno teškom vremenu za našu zajednicu, pokazujemo da možemo raditi dobre stvari, te dostojanstveno obilježiti sjećanje na žrtve genocida”, zakjučuje Begić Fazlić.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika