NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Poznate cijene rominga u zemljama zapadnog Balkana nakon 1. jula

... | 21. Juna 2019.
16:35
Kalesija Online

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) danas je donijela odluku o cijenama usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama, a u skladu sa sporazumom o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu zapadnog Balkana koji stupa na snagu 1. jula.

Operatori će u periodu od 1. jula 2019. godine do 30. juna 2020. godine primjenjivati sljedeće prosječne maloprodajne cijene:

Odlazni pozivi: 0,27 KM/min – “BH Telecom”, “Telekom Srpske”, “HT Mostar”; SMS poruka: 0,11 KM “BH Telecom”, “Telekom Srpske”, 0,10 KM “HT Mostar”, mobilni internet 0,27 KM/MB “BH Telekom”, “Telekom Srpske”, “HT Mostar”.

Ilustracije radi, cijene odlaznih poziva prema Bosni i Hercegovini (BiH) za postpaid i prepaid korisnike iz BiH, kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, bit će snižene od 25 do 27 posto. Cijena odlaznih poziva prema BiH za postpaid i prepaid korisnike iz BiH, kada se nalaze u Albaniji i Kosovu, bit će snižena za 85-92 posto.

Cijena dolaznih poziva za postpaid i prepaid korisnike iz BiH, kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, bit će snižena za 13-20 posto. Cijena dolaznih poziva za postpaid i prepaid korisnike iz BiH, kada se nalaze u Albaniji i Kosovu, bit će snižena za 87-97 posto.

Cijena za poslanu SMS poruku za postpaid i prepaid korisnike iz BiH, kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, bit će snižena za 6-17 posto. Cijena za poslanu SMS poruku za postpaid i prepaid korisnike iz BiH, kada se nalaze u Albaniji i Kosovu, bit će niža za 71-88 posto. 

Cijena za 1 MB prijenosa podataka za postpaid i prepaid korisnike iz BiH, kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, bit će niža za 27-31 posto. Cijena za 1 MB prijenosa podataka za postpaid i prepaid korisnike iz BiH, kada se nalaze u Albaniji i Kosovu, bit će snižena za 94-99 posto. 

Pojašnjenja radi, razlog za smanjenje cijena za Albaniju i Kosovo u odnosu na ostale zemlje leži u činjenici što su ove zemlje prvi put pristupile sporazumu o regionalnom romingu, za razliku od ostalih potpisnica na koje su se umanjene cijene rominga kontinuirano primjenjivale od 2014. godine.

avaz.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika