NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

PREC Živinice: Studijska posjeta Francuskoj

... | 11. Aprila 2019.
14:12
Kalesija Online

Polaznice obuke agroturizma za mlade Emina Mujčinović i Medina Čaušević, polzanice obuke iz agrturizma za odrasle i članice UO PREC Nesiba Nurkić, Muamera Bojić, Ajiša Čaušević, predavač u okviru obuka agroturizma PREC i prof.na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Almir Peštek, buduća Predsjednica PRECa u Srebreniku Azra Babić, zaposlenica Udruženja PREC Jasmina Maslić i prevoditeljica FR/BHS Lejla Taljić boravili su u studijskoj/praktičnoj obuci u Francuskoj od 1. do 8.aprila 2019. Na praktičnoj obuci u Francuskoj, do 20.aprila.2019.godine boravi će polaznici obukeagroturizma za mlade.

U Francuskoj su ih dočekali predstavnici škole MFR la Palma gdje su se upoznali više sa školom i teritorijom Lyona i projektima na kojima zajednički rade sa PREC Živinice (Dinamika žene i agroturizam). Imali su suret i u Regionalnoj federaciji MFR AURA sa kojima su također partneri.

” Drugi dio studijske posjete bio u regiji Chatte, gdje su nas srdačno dočekali predstavnici MFR Chatte, direktor Andre Roux, Beatrice Feron koja je koordinisala posjetu uz podršku i drugih predavača u ovoj školi. Na studijskom putovanju predstavnici PREC-a imali su priliku se upoznati sa Poljoprivredom i turizmom FR: Pedagoškim farmama, procesom proizvodnje i prerade kozijeg mlijeka (farme koza), procesom prerade soka i džema (MFR Moirans); Susret sa učenicima MFR Chatte Viša škola poljoprvrede koji planiraju imati krajem 2019 godine studijsku posjetu u BIH/PREC, upoznavanje sa mrežom turizma i agroturizma”Bienvenue a la Farm” FR, posjeta farmi uzgoja konja i aromatičnih biljaka te prerade istih,posjeta poljoprivrednoj prodavnici koja je nastala udruživanjem poljoprivrednih proizvođača i plasmanom njihovih proizvoda. Također smo prisustvovali Danu otvorenih vrata MFR Chatte gdje smo imali susret i sa političarkom Elodie Jacquier-Laforge, koja podržava ruralni razvoj i obrazovanje u FRi međunarodnu saradnju i sa BIH (PREC/MFR Chatte), isti dan smo posjetili i pijacu domaćih proizvoda u Saint Marcelinu, posjeta srednjovjekovnom gradu, posjetili smo i fenomenalan kompleks u regiji Vercors, pećina Choranche, Dan Saint Marcelline manifestacija koja se održava jednom u godini i gdje se predstavljaju proizvođači,prerađivači i edukativni centri.”kažu iz Udruženja PREC Živinice.

Troškovi studijskog putovanja za polaznike/ce obuka i predstavnike/ce PRECa su bili pokriveni unutar projekta LEADER EU i dio iz CCFD-a FR .

Ovo je prilika da se upozna edukativni , turistički, poljoprivredni dio Francuske i da se naučena znanja primjene u individualnim projektima/biznis planovima polaznika obuka i umrežavanje i razvoju ideje naizmjenične pedagogije PREC-ova u BIH

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika