NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Predsjedništvo dužno obavijestiti Hrvatsku: U BiH su neprihvatljivi događaji vezani za Bleiburg

... | 31. Maja 2020.
08:35
Kalesija Online

Rezoluciju o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta koja je usvojena 20. maja u Parlamentu BiH stupila je na snagu, a u njoj, između ostalog, stoji obaveza Predsjedništva BiH da se obrati Hrvatskoj u vezi sa događajima vezanih za Bleiburg.

Konkretno, od Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine se traži da obavijeste Hrvatsku da su za Bosnu i Hercegovinu neprihvatljive organizacije bilo kakvih događaja vezanih za Bleiburg na teritoriji Bosne i Hercegovine, uključujući pokroviteljstvo takvih događaja od Sabora Hrvatske i njihove najave od predsjednika Sabora.

Također, od Predsjedništva BiH i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine se zahtijeva da sazovu mješovitu komisiju ustanovljenu članom 18. Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine s ciljem razmatranja pitanja vezanih za održanu misu za Bleiburg.

Uprkos brojnim negativnim konotacijama u javnosti, misa za Bleiburg održana je 16, maja u katedrali Srca Isusova u Sarajevu. Uporedo s tim održani su i mirni protesti antifašista.

Ovu misu su poticali i visoki dužnosnici Hrvatske, a među njima Goran Jandroković, predsjednik Sabora i ministar vanjskih poslova RH Gordan Grlić Radman.

U navedenoj rezoluciji, zbog koje su zastupnici HDZ-a 20. maja demonstrativno napustili sjednicu Parlamenta, osuđuje se i predaja Jasenovačke građe “koju je vlast u Republici Srpskoj otuđila i predala Republici Hrvatskoj, te je tako Republika Srpska i Bosna i Hercegovina ostala bez vrijedne historijske građe o zločinima Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima, Romima i ostalim antifašistima u Bosni i Hercegovini”.

Rezolucija je bila inicijativa Kluba zastupnica i zastupnika Naše stranke i Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika