NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Premijer FBiH u posjeti RMU Banovići: Ovaj rudnik mora ostati stabilan

... | 10. Septembra 2021.
16:04
Kalesija Online

RMU Banovići najutjecajniji je faktor privrede u Banovićima, poručio je premijer FBiH Fadil Novalić prilikom današnje posjete Općini Banovići i ovom privrednom subjektu. Na sastanku sa rukovodstvom   Rudnika razgovarano je o ovogodišnjim postignutim rezultatima, stanju sa opremom i radnom snagom  te načinima kako Rudnik održati stabilnim u ovo, kako navode, nestabilno doba.

Banovići moraju biti čvrst i stabilan faktor kakav su do sad bili i da otvorimo svaku vrstu razgovora da omogućimo da to ostane tako jer u ovom poslu se sve vrlo brzo mijenja a ovaj rudnik ne smijemo imati u nestabilnoj zoni, istakao je Novalić.

Misija RMU  Banovići je uvijek bila osigurati energetsku stabilost države ali i društvenu odgovornost prema lokalnoj zajednici, istakao je direktor Rudnika. Trenutno u Rudniku provode  mjere koje se odnose na proces stabilizacije poslovanja nakon požara  u jami Omazići. Nedavnim kontrolama ustanovljeno je da je sva vrijedna oprema u ovoj jami sačuvana te da bi iz nje uskoro mogla krenuti i proizvodnja.

Primaran cilj je podići nivo proizvodnje. Trenutno stanje na tržištu je takvo da  Elektroprivreda svakodnevno potencira dodatne količine uglja tako da nam je primarno podići nivo proizvodnje i  i pustiti u pogon jamsku eksploataciju koja je od strateškog značaja, kazao je tokom sastanka Elvir Salihović, direktor RMU Banovići.

Posjetu premijera Rudniku vrlo značajnom smatra i načelnik no ističe da federalna vlada daje podršku i brojnim drugim projektima  na području općine.

Ono što je vrlo važno za Rudnik Banovići, Rudnik koji je u vlasništvu Vlade FBiH  da je danas premijer bio u posjeti i upoznao se sa problemima i vrlo je važna podrška koja je danas na ovom radnom sastanku obećana RMU Banovići, istakao je Bego Gutić, načelnik Općine Banovići.

Rukovodstvo Rudnika će u narednom periodu sa federalnom vladom pregovarati i o konkretnijoj pomoći odnosno obezbjeđivanju kreditnih sredstava kod Razvojne banke za novi investicioni ciklus.

rtvslon.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika