NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Preporuke ljekara tokom visokih temperatura zraka

... | 3. Avgusta 2020.
13:23
Kalesija Online

Federalni hidrometeorološki zavod danas je izdao žuto i narandžasto upozorenje za nekoliko bh. gradova, zbog visokih temperatura.

Također, toplo je bilo i u Kalesiji, gdje temperatura zraka iznosi do 31 °C. Preporuka ljekara je da se ograniči kretanje u određenom vremenskom intervalu, posebno stariji i djeca da budu na oprezu prilikom izlaganja na visokim temperaturama.

“Našim starijim građanima, hroničarima preporučujem da sve svoje potrebe da li što trebaju kod ljekara, početak je mjeseca, da li da idu po penzije obave u jutarnjim satima. Ne izlaziti od 11:00 do 17:00 sati. Ako moraju izaći neka imaju neko pokrivalo za glavu, svijetlije boje i flašica vode uz redovno uzimanje svoje hronične terapije. Također, djeca vole da se kupaju u bazenima kod kuće, imamo česte upale grla, pa treba ograničiti djeci koliko da provode vremena u vodi, po izlasku posušiti, pratiti u slučaju kašlja, temperature povišene. I djeci se preporučuje da u periodu od 11:00 do 17:00 sati borave u prostoriji gdje nisu izloženi suncu. Ovdje imamo još jednu populaciju, radnike, posebno radnici koji su na građevini svim njihovim poslodavcima preporučeno je kod visokih temperatura ili ranije da se ujutro počne radili, da se napravi pauza ili da se radi u dvije smjene”, kazala je prim. dr. Dušanka Bećirović, specijalista opće medicine.

Što se tiče rashlađivanja prostorija uz pomoć rashladnih uređaja doktorica Bećirović navodi da i sa tim treba biti na oprezu.

“Treba biti oprezan posebno gdje je starija populacija i gdje su djeca, najbolje bi bilo prirodnim putem provjetravati prostorije ujutro. Ne biti u prostoriji gdje je direktno klima, jer znamo koliko ima dobre toliko i loše strane”.

Tokom ljetnog perioda doktorica Bećirović preporučuje da se konzumira lagana hrana, što više voća i povrća u svježem stanju, negazirana pića, prirodni sokovi ili prirodna izvorska voda.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme, NEON TV - Video prilozi