NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Priča o “Kalesijskom kolu”

... | 30. Jula 2019.
13:35
Kalesija Online

Ašikovanje pod prozorom današnjim generacijama je nezamislivo. Igranje kola a pritom ne smjeti uzeti djevojku za ruku slušali su samo od nana i đeda. Mnogo tih priča o načinu ašikovanja ispričano je i kroz folklorne igre, među kojima je i “Kalesijsko kolo”.

“Kalesijsko kolo” koreografija je kojom se GKUD “Halisije” predstavlja publici kako u Kalesiji, tako i gradovima Bosne i Hercegovine ali i šire. Koreografija na svakom nastupu izmami velike aplauze od strane prisutnih. Pozitivnih čestitki ne nedostaje.

“Kalesijsko kolo” je obrađena moba, kaže etnokoreolog Enver Dautović.

“To je ono kada iz svih sela dolaze kod jednog gazde koji ima veliku žitnicu t ječma. Djevojke žanju, muškarci kose. Poslije se ide na ručak. Tu je sinija . Prvi su, po običaju, ručali muškarci pa onda djevojke. Onda bi se jedna od tih djevojaka zagledala u momka iz drugog sela. Ima sestru udatu, pa ona dođe tu kao provodadžija i tako krene ašikovanje”dodaje Dautović.

Potom bi, objašnjava Dautović, starija udata sestra gazdi odnosno svom ocu predložila da zovu svirače. Tako se prije slavio prinos žetve. Kroz igru onda momak i djevojka ašikuju, da gazda ne primijeti. Ako primijeti slijedi “toljaga po leđima”. U kolu se momak i djevojka došaptavaju, ašikuju i onda momak ukrade mladu.

Na nastupima članovi GKUD “Halisije” koriste razne rekvizite kako bi publici približili priču iz prošlih dana. Puni elana i ljubavi prema folkloru izvode svaku koreografiju i zbog toga dobivaju nagrade i veliki broj poziva za nastupe.

Nakon “Kalesijskog ljeta” članovi pomenutog kalesijskog društva obično izvode koreografiju “Mejrušina svadba” u kojoj “glavnu ulogu” ponovo imaju momak i djevojka iz “Kalesijskog kola”.

O GKUD Halisije, o “Kalesijkom kolu” i drugim koreografijama te o Enveru Datutoviću gledajte večeras u emisiji Sasvim (ne)obične priče koja je na programu NEON Televizije u 19:00 sati.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme