NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Priča o konjičkom klubu, terapijskom jahanju, prijateljstvu

... | 25. Avgusta 2020.
18:50
Kalesija Online

Adij Mujaković, osamnaestogodišnjak iz Gornje Tuzle ljubav prema konjima gaji još od ranog djetinjstva. Zbog te ljubavi skupio je novac i prije dvije godine kupio Manga, konja koji mu je postao najbolji prijatelj.
Po njemu je dao ime i konjičkom klubu koji iz dana u dan napreduje.
Škola jahanja koju je osnovao ovaj mladić postala je itekako poznata kako u TK tako i u Bosni i Hercegovini.

Adij je prvog konja, Manga, kupio prije nešto više od dvije godine. Prvo je kaže kupio ovcu. Istu je prodao, pa potom kupio dvije, razmnožio  i tako skupio novac da kupi konja. Na početku je jahanju učio samo rodice ali se ta priča proširila te je za školu jahanja sve više zainteresovanih, za nepunih mjesec dana ima 40 stalnih članova. Dnevno ima preko 60 posjetilaca.

Kada je otišao u Italiju na ekskurziju, nakon dvije noći Adij je počeo sanjati konje. Nazvao je oca da pita kako su njegovi drugari, jesu li jeli. Znao je da su svi osim Manga navikli i na brigu drugih ljudi. U razgovoru je saznao da Mnago odbija hranu i da je primijetno da mu on nedostaje pa je zamolio oca da upali kameru i odnese do njega. Zvao ga je i zazviždao onako kako je to uvijek radio. Kad ga je čuo njegov četveronožni prijatelj je krenuo i udario u željeznu ogradu , plakao je Adi a suze su kaže krenule i iz Mangovih očiju. Njihova povezanost je posebna . Neobjašnjiva onome  ko to nije doživio.

Adij ima planove za proširenje. Cilj mu je nabaviti još životinja, i napraviti mini zoo vrt uglavnomdomaćih životinja sa kojima bi djeca mogla uživati u cjelodnevnom  boravku.

Osim toga Adij je pokrenuo još jednu lijepu priču a to je terapijsko jahanje za djecu sa posebnim potrebama kojima časove ne naplaćuje po neke čaka sa konjem ode ukoliko ih roditelji ne mogu dovesti.

U videu možete pogledati dio priče iz konjičkog kluba “Mango”, a više u okviru emisije TIME OUT koja je na programu NEON Televizije u četvrtak u 19:00 sati.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, NEON TV - Video prilozi