NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Prije 24 godine dogodio se stravični masakr na Kapiji, Hujdurović: Pogađa nas negiranje zločina

... | 25. Maja 2019.
07:52
Kalesija Online

Prošla je još jedna godina od nezapamćenog zločina u novijoj historiji čovječanstva, kada je od granate ispaljene s položaja Vojske RS, na planini Ozren, 25. maja 1995. godine ubijena tuzlanska mladost. Taktičkom grupom Ozren komandovao je general Novak Đukić, koji je izdao naređenje da se granatira Tuzla u 20.55 sati. Sestra ga ispratila Tridesetak kilograma eksploziva i čelika, u vatri i dimu, s lica zemlje zauvijek je zbrisalo 71 civila koji je u prosjeku imao 24 godine. Oko 200 njih je teže ili lakše ranjeno. – Kažu da vrijeme liječi rane. Ne, nikad se moja rana neće izliječiti. Nikad. Sad bi moj Ado imao 41 godinu, vjerovatno bi imao porodicu, ali… Ubili su ga neposredno nakon što je napunio 17. godinu – priča Zinaida Hujdurović, majka mučki ubijenog Adnana Hujdurovića Kinđeta.

Svaki maj posebno joj je težak. Kaže da je njen sin tog kobnog dana kupio patike i farmerke, zbog čega je bio ponosan i sretan. – Bio je rat, nije se imalo, ali sam mu dala novac da kupi šta mu je trebalo. Ostao je upamćen kod svojih drugova po tome da su ga te kobne večeri žuljale patike. Prethodno se sredio kod kuće, a sestra ga je ispratila. Ujutro, 26. maja, dobili smo strašnu vijest. Ado više nije bio živ – govori Zinaida. Pobjegao u Srbiju Roditelji odavno ne gaje iluzije da će iko biti osuđen za masakr na Kapiji. Đukić je, podsjeća naša sagovornica, osuđen, ali mu je i dozvoljen bijeg u Srbiju. – Negiranje zločina nas svakodnevno pogađa. Grozno je slušati sve te morbidne konstrukcije i priče da smo sami poubijali svoju djecu. Đukiću nikad ne bih poželjela da doživi moju sudbinu, jer djeca nisu kriva. Njemu neću nikad halaliti – kaže Zinaida Hujdurović.

Dobio nadimak po Mirzi Delibašiću  Adnan je nadimak Kinđe dobio po svom slavnom sugrađaninu Mirzi Delibašiću. Na školskom takmičenju igrao je tako dobro da su ga prozvali Kinđe. Volio je život, društvo, nešto manje školu. Završio je Mašinsku školu. – Bio je omiljen, vjerujte mi. Njega vjera i nacije nisu zanimale. Interesovalo su ga društvo, provod, sport… Uvijek je u mom sjećanju. Trgovinska radnja u “Kreki” nosi naziv po njegovom nadimku – kaže Hujdurović.

(Avaz.ba)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika