NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Pripreme kalesijskih udruženja žena oboljelih od karcinoma za “Roze oktobar”

... | 21. Septembra 2019.
12:27
Kalesija Online

Za nekoliko dana počinje mjesec borbe, žena i roze vrpce, mjesec koji je poznat pod nazivom “Roze oktobar”. Tim povodom, članice dva kalesijska udruženja žena oboljelih i liječenih od karcinoma dojke “Ženo, majko, sestro” i Nijemi krik” raznim akvtivnostima obilježit će ovaj mjesec. Svake godine članice ovih udruženja građanima dijele roze trakice koje simboliziraju solidarnost i podršku oboljelim od ove bolesti.

Udruženje “Ženo, majko, sestro” već je krenulo sa pripremama, a 29. septembra uzet će učešće i to na šetnji za ozdravljenje u Sarajevu, i time započeti “Roze oktobar”,a i u Kalesiji će upriličiti manifestaciju “Dan roze vrpce”.

Udruženje “Nijemi krik” Roze oktobar obilježit će 21. oktobra i to tradicionalno, šetnjom kroz grad i posjetom članica koje su oboljele od karcinoma.

Cilj ovakvih akcija jeste buđenje svijesto kod građana, posebno građanki o ovoj opakoj bolesti, ali značaju preventivnog djelovanja i pregleda. Rak dojke ukoliko se otkrije na vrijeme u 95% slučajeva je izlječiv, stoga su jako bitni redovni odlasci kod ljekara i prevencija, koja je pola zdravlja.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme