NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Prisustvovali Džaferović i Izetbegović: Otvorena najveća džamija u Turskoj

... | 3. Maja 2019.
15:55
Kalesija Online

Riječ je o novoizgrađenoj džamiji koja je smještena na uzdignutom brdu Camlica na azijskoj obali Bosfora i koja se vidi iz skoro svih dijelova Istanbula 

Svečanom ceremonijom u prisustvu brojnih zvanica danas je otvorena Camlica u Istanbulu, najveća džamija izgrađena u modernoj Turskoj.

Otvorenju džamije, na kojem se prisutnima obratio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prisustvovali su i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović te predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović.

Erdogan je u obraćanju poručio da svaki čovjek ima pravo praktikovati svoju vjeru, i nema razlike između napada na džamije ili crkve.

– Ubijanje nedužnih, bombardovanje bogomolja se ne zove džihad, to se zove terorizam, divljaštvo, ubistvo – rekao je Erdogan.

Nakon ceremonije otvorenja, Erdogan je goste odveo u obilazak ovog zdanja.

Riječ je o novoj džamiji koja je smještena na brdu Camlica na azijskoj obali Bosfora. Nova istanbulska ljepotica izgrađena je u osmansko-seldžučkom stilu sa elementima moderne gradnje i zbog izgleda i položaja već predstavlja upečatljiv simbol grada na Bosforu. 

Džamija je ranije otvorena za ibadet povodom noći Lejletu-r-regaib koja obilježava početak triju svetih mjeseci u hidžretskom kalendaru. Impozantni kompleks, pored džamije, sadrži i muzej, umjetničku galeriju, knjižaru, konferencijsku dvoranu, umjetnički atelje i veliki parking. 

Džamija je inspirirana djelima Mimara Sinana, ali nije njihova kopija. Dimenzije džamije pune su simbolike. Bogomolja ima šest munara, koje predstavljaju imanske šarte, odnosno šest stubova islama. Četiri (sa tri šerefa) su visoke po 107,1 metar, a dvije (sa dva šerefa) su visoke po 90 metara. 

Glavna kupola džamije visoka je 72 metra i predstavlja 72 nacije nastanjene u Istanbulu, dok druga kupola visoka 34 metra simbolizira registracijsku oznaku tog grada. U unutrašnjosti kupole napisano je 16 Allahovih imena, a na površini od 220 metara bit će ispisana sura al-Feth.

Na upečatljivim ulaznim vratima ispisani su pojedini ajeti iz sure Ali Imran.

Džamija može primiti više od 60.000 vjernika (oko 25.000 u unutrašnjosti, 12.500 u dvorištu te u vanjskom dvorištu oko 22.500). U džamiji je moguće i istovremeno klanjati osam dženaza-namaza. 

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika