NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Prof. Azra Sakić: Post u djetinjstvu postaje duhovna snaga u mladosti

... | 10. Maja 2020.
11:06
Kalesija Online

Mogućnost poimanja vjere i kvalitet nečijeg uvjerenja nisu ograničeni za određenu dob, kao što ni mudrost nije. Sjetimo se hazreti Alije r.a. koji je islam primio, dakle samostalno odabrao da postane musliman, u dječačkom dobu sa samo 10 godina.

Post je obavezan punoljetnim muslimanima, a maloljetni trebaju na vrijeme da se privikavaju s određenim restrikcijama u toku mjeseca gdje valja biti sasvim jasno koja je razlika u ostalim mjesecima, ali ne treba sprečavati dijete da posti, ukoliko svojevoljno iskazuje želju da posti, a zdravstveno stanje to dozvoljava.

Dijete, koje nije osjetilo iskustvo posta u djetinjstvu, biva uskraćeno za priliku da postane duhovno snažno biće u mladosti koje sa lahkoćom prolazi pored bilo čega što nije dozvoljeno, dok se njegovi vršnjaci opasno približavaju linijama čiji prelazak ljudskost vodi u propast.

Savjetovao je Poslanik alejhi selam Ibn Abasa r.a. koji je u to vrijeme bio mlad, pa je rekao: “Čuvaj Allaha, čuvat će te!”
U komentaru ovog hadisa objašnjeno je da se pod čuvanjem misli na poštivanje Allahovih granica koje je postavio ljudima, a kojima se ne smijemo približavati, a kamo li ih prijeći.

Allahova granica u toku Ramazana jeste suzdržavanje od jela i pića od zore do zalaska sunca, ko tu granicu čuva, neka zna da i Allah njega čuva.
A Allah je zaštitnik vjernicima.

Za kraj, da ponovimo bitnu stvar: Dijete, koje nije osjetilo iskustvo posta u djetinjstvu, biva uskraćeno za priliku da postane duhovno snažno biće u mladosti koje sa lahkoćom prolazi pored bilo čega što nije dozvoljeno, dok se njegovi vršnjaci opasno približavaju linijama čiji prelazak ljudskost vodi u propast, a to sigurno ne želite da postane, pa nemojte, bez opravdanog razloga, sprečavati dijete da kroz post u djetinjstvu postane duhovno snažna ličnost u mladosti.

Azra Sakić, prof.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme, Kolumna