Kalesija 12°

Prognozira se porast vodostaja uslijed novih padavina: U Kalesiji za sada stanje pod kontrolom

Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo izdala je važno saopštenje za sve nadležne subjekte, institucije i stanoviništvo. Iz te su agencije nakon sagledanih parametara izdali upozorenje na moguće vanredno hidrološko stanje.

Prognozira se porast vodostaja uslijed novih padavina na srednjem i donjem dijelu sliva rijeke Bosne. Očekuje se dostizanje nivoa obavještavanja o mogućim poplavama na hidrološkim stanicama na srednjem i donjem dijelu sliva rijeke Bosne u FBiH.
– Bujične poplave moguće su na slivovima rijeka Krivaja, Spreča, Usora, Tinja te Una i Sana u FBiH.

Kakvo je trenutno stanje u Kalesiji i da li je vodostaj rijeke Spreče u porastu pitali smo u Službi za komunalne poslove i civilnu zaštitu. Šef službe za Komunalne poslove i civilnu zaštitu Ismet Mešić kazao nam je da su jutros obišli korito rijeke Spreče. Na ivici je od izlijevanja, ali s obzirom da se nalazi u blizini poljoprivrednog područja ne bi trebala nanijeti veće štete ukoliko se i ispune prognoze za naredne dane. Na sastanku kojeg je održao sa saradnicima Mešić kaže da su zaključili da je za sada stanje pod kontrolom.

Što se tiče padavina koje prethodnih dana nisu zaobišle ni našu općinu nanijele su štetu mještanima u Bulatovcima, Memićima, Zukićima, Hrvačićima te Gojčinu gdje je vodena bujica iznijela odron sa potpornim zidom na put.

Mešić dodaje da zahvaljujući ranijim intervencijama Gribaja nije bila problem..Rijeke Dubnica i Bukovica koje su bile nadošle su se vratile u korita i stanje je za sada stabilno.

U naredna tri dana prognozirano je vanredno hidrološko stanje, posebno na području: srednjeg i donjeg dijela sliva rijeke Bosne te na slivu rijeka Une i Sane.

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u Zeničkodobojskom, Tuzlanskom te Unsko-sanskom kantonu.

“Sugerišemo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučujemo pojačan oprez.” saoštili su iz agencije.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Svečanom sjednicom obilježena 111. godišnjica Udruženja ilmijje

  BKC “Alija Izetbegović” Kalesija: U petak predstava za dj …

  Sve više građevinara iz Bangladeša: I BiH počela da uvozi radnu sn …

  “Mladi žele više”: Udruženja iz Kalesije i Zvornika zaj …

  Mladi inžinjer iz Gračanice Asim Pedić pravi robote koji dostižu c …

  CLOSE
  CLOSE