NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Projekcija filma “Crvene ruže” u Kalesiji

... | 29. Oktobra 2019.
09:07
Kalesija Online

Akcioni i edukativni kratki film „Crvene ruže ulice“ bit će predstavljen i kalesijskoj publici u subotu (2.novembra) sa početkom u 17:00 sati. Projekcija će biti upriličena u BKC “Alija Izetbegović” Kalesija.
Filmark produkcija iz Tuzle  je zajedno sa Udruženjem za promicanje pozitivnih vrijednosti “Oaza” realizovala projekat sa ciljem predstavljanja ozbiljne teme: nasilje u saobraćaju. Može se reći da je jedan od rijetkih filmova ovog žanra koji ne sadrži nepristojne izraze, te je samim time podoban i za mlađu populaciju.
Kratki film nastoji skrenuti pažnju na zloupotrebu korištenja oružja, nepropisnu vožnji i nepostojanje saobraćajne kulture koja je rastući problem u našoj zemlji.


Edukativnim filmom se pokušava podstaći vozače i sve učesnike u saobraćaju da razmisle prije nego što djeluju, da postanu svjesni kako svakom ishitrenom reakcijom mogu ugroziti svoj i nečiji život te da postoje posljedice sa kojima će se morati suočiti kasnije.
Slogan kojeg često možemo vidjeti na određenim autoputevima glasi “Vozi pažljivo, neko te voli / očekuje kući ” snažno apeluje na emocije; te su tvorci filma, imajući na umu taj slogan, željeli predstaviti emotivnu priču svih glavnih likova i time poslati bitnu poruku . 
Idejni realizator i scenarista filma je Muhamed Mahmutović, član Upravnog odbora udruženja Oaza; redateljsko mjesto pripalo je Jasminu Jatiću, a producent filma je Ilijas Jahić, direktor Filmark produkcije iz Tuzle. Pozivu da učestvuju u filmu odazvali su i službenici MUP-a TK, Vatrogasne brigade i ekipe hitne pomoći. U filmu je učestvovalo više od 90 osoba, a snimanje je trajalo jedan dan.
Glavne uloge tumače diplomirani glumci Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli, Husnija Ćoralić (25) i Emrah Mujkanović  (24).
Pored njih u filmskom svijetu okušao se i dvanaestogodišnji Aldino Mujanović, kojem je ovo drugo filmsko  iskustvo i saradnja sa Filmarkom.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme, Najave