NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Projekcijom filma Avde Huseinovića u Kalesiji obilježen Dan genocida nad Bošnjacima

| 9. Januara 2017.
21:37
Kalesija Online

U organizaciji Koordinacije bošnjačkih nevladinih organizacija i UG “Korak” u saradnji sa JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija i JU Gradska biblioteka Kalesija u Kalesiji je obilježen Dan genocida nad Bošnjacima.

Projekcijom filma Avde Huseinovića “Bošnjaci- genocid u kontinuitetu”, kalesijskoj publici je prikazana prava istina i slika o genocidu koji se dogodio na prostorima cijelog Balkana, a koji je imao za cilj samo jedno, uništenje jednog naroda i jedne vjere, Bošnjaka čija je vjera islam.

Tri i po godine je trebalo za realizaciju ovog filma, jer se uistinu radi o jednoj kompleksnoj dokumentarnoj priči. Film je sniman na području cijelog Balkana, najvećim dijelom na području Bosne i Hercegovine.

“Ovaj film je do sada izazvao najžešće reakcije, najšokantnije reakcije, a to opravdava se posebno sa aspekta velikog neznanja o događajima koje obrađujemo u ovom filmu. Uistinu je riječ o nečemu o čemu skoro ništa i ne znamo a što je tragična sudbina našeg naroda, naših predaka. U realizaciji ovog filma, shvatili smo da skoro i nema Bošnjaka ciji preci nisu bili zrtve genocida. Mnogi od nas to i ne znamo”, govori za NTV Avdo Huseinović.

Fahrudin Sinanović, jedan od organizatora, za našu televiziju govori da će se u Kalesiji uvijek obilježavati 9. januar kao Dan genocida nad Bošnjacima. Prva je Kalesija počela sa obilježavanjem ovoga Dana, jer se zna na koji način je nastao manji entitet.

-“Danas se hvala Bogu u većini gradova naše države obilježava ovaj Dan. Mi znamo da 9. januara u manjem entitetu, obilježavaju kao Dan entiteta a sa druge strane znajući da je u presudama u Hagu dokazano da su institucije RS-a, naročito vojske i policije, počinile genocid nad Bošnjacima”, kaže Sinanović.

On osim toga ističe da upravo film Avde Huseinovića govori o genocidu, što je i bitno, jer se Bošnjacima iznova i iznova događa.

-“Film je i opomena i poruka i vidite danas da slave ratne zločince, one koji su činili genocid, njih slave kao heroje. Onaj ko negira genocid i ko slavi zločince, on je spreman i da ga ponovi. Mi na ovaj način želimo da opomenom naš narod, da budemo spremni, da nam se ovo nikada više ne ponovi”, naglašava Fahrudin.

Edis Mešić ispred UG “Korak” kaže da im je želja bila da i ove godine obilježe ovaj Dan u Kalesiji, jer ako se ne bude čuvalo sjećanje na počinjeni genocid, on će se ponovo dogoditi.

-“Ako ne budemo čuvali ono naše, nećemo moći u budućnosti da funkcionišemo na pravi način i ponovo će nam se dešavati stvari koje nam se ponavljaju iz decenije u deceniju, zbog našeg nehata i zbog naše loše svijesti. Nadam se da će ova projekcija filma mnogima otvoriti oči i da uvide stvarno stanje onoga šta nam se dešavalo sa Bošnjacima kroz dugi niz godina”, zaključuje Mešić.

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme