NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Projekti deminiranje terena u pet općina iz oba bh. entiteta

... | 1. Decembra 2021.
16:08
Kalesija Online

Pošto je sezona deminiranja na izmaku projekti BHMAC -a čekaju toplije dane. I novca je nerijetko nedovoljno za ove namjene, a sve je manji i broj kompanija, odnosno izvršilaca za rad na terenu. Projekt čiji se nastavak očekuje u proljeće uključuje pet općina iz oba bh entiteta. Dio projekata je već urađen a nedavno je u Sarajevu održan i sastanak ovim povodoM.

Deminiranje terena u pet općina iz oba bh entiteta, a radi se o Ugljeviku, Loparama, Čeliću, Sapni i Teočaku jedan je od prioriteta regionalnog ureda BHMAC -a Tuzla koji ovim podržava inicijativu načelnika ovih općina i OSCE -a da se, ovim sredinama, deminiranjem pomognu pokretanje i razvoj turizma, održivost povratka kao i vraćanje namjene poljoprivrednom zemljištu….


Prema riječima šefa Ureda BHMAC a Tuzla već su spremni određeni projekti u Sapni, Čeliću, Teočaku. Iz ovog ureda podsjećaju na projekt iniciran i aktueliziran prije 3 godine a u kojem su akteri grad Tuzla, te općine Lopare i Kalesija. Projekt se odnosi na deminiranje vrha planine Majevice gdje je bilo u planu pravljenje sportsko – rekreativnog centra sa skijalištem, trim stazama i sličnim sadržajima. Do sada, kako navode, ništa nije realizovano a zadatak BHMAC-ovog ureda u Tuzli bio je projektovati put do prevoja Banj brdo.

Za usješniji deminerski učinak kamen spoticanja je još uvijek nedovoljan iznos novca ali i sve manje deminerskih kompanija za rad na terenu.

(RTV TK)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika