NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Projekti sanacije šteta od poplava pomoć za pola miliona ljudi

... | 20. Juna 2019.
09:45
Kalesija Online

Rezultati projekata sanacije hitnih šteta od poplava koji je finansirala Federalna vlada iz kreditne linije Svjetske banke predstavljeni su danas u Srebreniku.

Riječ je o petogodišnjem projektu u koji je bila uključena 21 općina u Federaciji, a koje su pogođene poplavama proglasile stanje elementarne nepogode, kao i deset institucija i organizacija iz Federacije BiH. Ukupna vrijednost projekta za cijelu BiH je oko 100 miliona dolara, od čega je 75,7 miliona dolara utrošeno za projekte u FBiH.

Projektom hitne sanacije šteta od poplava iz 2014. godine u Federaciji BiH je, između ostalog, sanirano 15 kilometara nasipa uz rijeke Savu i Bosnu. Implementirano je 250 projekata sanacije lokalne infrastrukture u 21 općini Federacije.

Procjenjuje se da je oko pola miliona ljudi imalo direktnu ili indirektnu korist od ovog projekta. Među njima i stanovnici Tuzlanskog kantona.

Direktor Jedinice za implementaciju projekata u šumarstvu i poljoprivredi (PIU), projektne jedinice Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Alojz Dunđer kaže da je u svim općinama TK-a, a koje su proglasile stanje elementarnih nepogoda, glavni fokus bio na sanaciji klizišta, na uređenju obala rijeka koje su prouzrokovale poplavu, i na sanaciji lokalne infrastrukture, puteva i mostova.

– Ove investicije u infrastrukturu nisu imale za cilj samo sanaciju šteta nego su to bili projekti u budućnost – rekao je Dunđer.

Među općinama koje su provodile aktivnosti projekta FERP je i Srebrenik, a za ove namjene utrošeno je 1,4 miliona KM.

– U okviru sredstava koja su dodijeljena našoj lokalnoj zajednici, urađeno je mnogo toga – rekao je načelnik Srebrenika Nihad Omerović.

Sa terena stižu povratne informacije da su sve pojektne investicije, a koje su imale za cilj sanaciju od poplava iz ovog projekta, položile prvi test izdržljivosti prilikom nedavnih obilnih padavina.

Na sastanku su predstavnici općina iz Federacije BiH dali sugestije za buduće slične projekte koji imaju za cilj prevenciju od poplava.

Izvor: Fena

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika