NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Proljetna sjetva je izazov sa kojim se domaći poljoprivredici neće moći sami suočiti

... | 13. Januara 2022.
11:55
Kalesija Online

Nekoliko je zaključaka radnog sastanka resornog ministra Vahidina Smajlovića i njegovih saradnika sa poljoprivrednicima u Gračanici. Svi urgentno trebaju u realizaciju budući da je pred nama, kako kažu proizvođači do sada najteža agrarna godina. Prvi, možda i najveći problem poljoprivrednika je kako realizirati proljetnu sjetvu uz poskupljenja koja su se desila.Poljoprivrednicima uoči proljetne sjetve ne mogu pomoći na lokalnom odnosno kantonalnom nivou. Zakon je jasan i poticaji se ostvaruju nakon realizacije sjetve.

Pronaći instrumente da se pruži prijeko potrebna pomoć je imperativ u ovom momentu, poljoprovrednici se ne mogu sami suočiti sa ovim poremećajima tržišta kaže ministar Smajlović.

Cijena koju će dostići poljetna sjetva nije jedini problem farmera. Nije rijetkost da pojedine kuluture siju i po 3-4 puta godišnje. Redovno su na meti divljih svinja koje uništavaju usjeve širom TK.

Lovačko društvo „Srndać“ je i zasijavanjem polja te postavljanjem automatizovanih hranilica u šumama pokušavalo da divlje svinje drži dalje od usjeva, ali su ovo akcije koje treba raditi sinhronizovano na području cijelog kantona.

Poljoprivrednici koji su se danas podijelili probleme sa resornim ministrom i direktorom Poljoprivrednog zavoda TK su sa područja Gračanice, Lukavca, Doboj Istoka i Srebrenika. Zajedničko im je to što su kooperanti Zemljoradničke zadruge Gračanka, najuspješnije zadruge u BiH koja se može pohvaliti činjenicom da 23 uposlenika organiziraju proizvodnju i otkup od 1100 poljoprivrednika čiji proizvodi na godišnjem nivou dostignu vrijednost preko 8 miliona KM.

(RTV TK)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika