NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Proučena hafiska dova Kalesijcu Asmiru Imamoviću

... | 12. Juna 2019.
07:58
Kalesija Online

U Behram-begovoj medresi u Tuzli jučer je proučena hafiska dova hafizu Asmiru Imamoviću. Asmir Imamović iz Vukovija Donjih , profesor je u Behram-begovoj medresi , pred komisijom Rijaseta IZ BiH položio je hifz u aprilu 2019.godine. te stekao titulu hafiza časnog  Kur'ana. 

“Što se tiče same odluke želja je oduvijek postojala. Ja sam završio Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu i uvijek je bila ta sekcija hifsa, i moji prvi koracvi učenja bili su trećem razredu bio sam kod muhafiza Mahmuda Kraljića. Počeo sam učiti i on je primijetio da vrlo brzo učim. Ali, znate to mladalačko doba, učeničko doba nema tu kontinuiteta i ja sam napravio par dana pauzu i onda me već bilo stid otići kod muhafiza. Na akademiji muhafiz je rekao mom odgajatelju da sam mu ostao dužan. To me je nekako proganjalo cijeli život.Nešto sam započeo a nisam završio. Kada sam otišao u Kairu, na tom fakultetu se inače puno uči Kur'an. Tako da smo godišnje morali da memorišemo po dva džuza. Na kraju školovanja zanao sam negdje oko pola Kur'ana. Kolega Amir Hodžić koji radi u medresi mi je predložio da učimo hifz. ” kazao je u bajramskom programu NEON Televizije hafiz Asmir Imamović.

ASMIR IMAMOVIĆ, rođen je u Vukovijama Donjim 1976. godine.

Završio je Osnovnu školu „Hamza Hamzić“ u Vukovijama Donjim. Potom se upisuje u Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu i uspješno je završava (1991–1996).Od 1996. do 2000. godine studira na Fakultetu šerijatskog prava Univerziteta El-Ezher u Kairu.Od 2000. godine je na postdiplomskom studiju na Odsjeku hanefijski fikh, koji privodi kraju. Bavi se prevođenjem s arapskog na bosanski jezik. Preveo je slijedeća djela: 101 tevba, Liječenje sihra i opsjednutosti, Hanefijski fikh i Mu'džize Poslanika, a.s.

Radio je kao vjeroučitelj u JU Osnovna škola „Tušanj“ (2003–2004), od 2004. do 2005. bio je imam, hatib i muallim pri Medžlisu IZ Živinice. Bio je odgajatelj u Behram-begovoj medresi u Tuzli od 1996. do 2000. godine, a od 2013. redovni je profesor u BBM-u u Tuzli na predmetu Akaid.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme