NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Prvi kamioni pilećeg mesa iz BiH spremni za Evropsku uniju

... | 15. Maja 2019.
17:23
Kalesija Online

Nakon velike i dugotrajne borbe domaćih proizvođača za dobijanje svih dozvola koje su neophodne za izvoz pilećeg mesa na tržište Evropske unije, sada su prvi kamioni spremni za izvoz.Koordinaciono tijelo peradara/živinara Bosne i Hercegovine jedno je od rijetkih primjera uspješnog i trajnog uvezivanja proizvođača u poljoprivrednom sektoru u našoj zemlji. 

Zahvaljujući redovnom radu uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta, ali i dobroj saradnji s predstavnicima nadležnih institucija Bosne i Hercegovine, mogu se pohvaliti i značajnim rezultatima na putu osiguravanja boljeg položaja peradara na domaćem i evropskom tržištu.

Nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju dogodila se značajna stagnacija i zatvaranje tržišta susjedne zemlje za proizvode od pilećeg mesa. Prvi korak ka rješavanju ovog pitanja dogodio se 2012. godine kada BiH podnosi zahtjev Agenciji za sigurnost hrane Evropske unije za odobrenje izvoza pilećeg mesa u EU. Edin Jabandžić, predsjedavajući Koordinacionog tijela peradara/živinara BiH nam pojašnjava dugu historiju borbe za izlazak na EU tržište.

“Iste godine Komisija je poslala svoje eksperte koji nakon kontrole konstatuju da stanje u peradarstvu BiH nije na zadovoljavajućem nivou te da izvoz na tržište EU ne može biti odobren. Kao glavnu zamjerku navode nedostatke u sistemu praćenja i kontrole sigurnosti hrane te neposjedovanju jedinstvene adrese na nivou BiH na koju se mogu obratiti u slučaju određenih problema i redovnih praćenja stanja”, pojašnjava Jabandžić.

Izvor: klix.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika