NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Rasema Hamzić: Potresna priča prilikom posjete povratnicima u Klisi

... | 25. Maja 2019.
11:13
Kalesija Online

Nakon ratnih dešavanja na području Kalesije osnovano je prvo žensko udruženje, a sa ciljem da pomognu onim ženama koje su u ratu izgubile svoje najmilije i koje su preživjele strahote agresije. Nekoliko žena došlo je na ideju da osnuju Udruženje građanski muslimanki “Sumejja” Kalesija. Za ženu Bošnjakinju u tom periodu udruženje je bilo od velike važnosti, jer je podstanulo na aktivizam, te prepozna svoje vrijednosti i pomogne onim koji su ostali bez ičega u ratu.

“Udruženje smo osnovale 1997. godine u želji da pomognemo drugima u tom poslijeratnom periodu. Prve aktivnosti usmjerile smo na povratak, a naša pomoć ogledala se u tome da što više olakšamo povratak na njihova razrušena ognjišta. Bilo je dosta supruga šehida, majki, jetima kojima je bila potrebna naša pomoć”-navodi Rasema Hamzić, predsjednica UGM “Sumejja.

Obilazeći povratnička područja članice udruženja susretale su se sa raznim situacijama i izazovima. Njihova pomoć nije se ogledala samo u humanitarnom, već i u edukativnom sektoru. Prilikom posjete povratnicima u Klisu zetekao ih je užasavajući prizor. Rasema nije mogla da ne pusti suzu, sjećajući se tog perioda.

“Kada smo otišli u Klisu, bilo je jako teško stanje. Vratili su se pod šatore, s dekama, nisu imali ništa. Kada smo rekle da smo muslimansko udruženje, pitali su imate li Kur'an, jer su im izgorjeli. Mi smo se potrudili da im obezbijedimo i Kur'ane. Djeca su bila željna olovke i sveske, slatkiša. Obezbijeđivale smo i prehrambene pakete. “

UGM “Sumejja” Kalesija okuplja oko 200 žena, ne samo iz Kalesije, već i iz Živinica, Tuzle. U mjesecu ramazanu imaju dodatne aktivnosti. Jedan od ciljeva ovog udruženje jeste i podrška mladim osobama, posebno djevojkama, onim koje žele upisati medresu i krenuti stazama islama.

Gostovanje Rasema Hamzić, predsjednice UGM “Sumejja” Kalesija, možete pogledati u videu ispod:

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme