NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Riješena saga u Posavini: Izabran kandidat SDA za Dom naroda, zastupnik PDA nije došao na sjednicu

... | 1. Decembra 2022.
10:33
Kalesija Online

Zastupnici u Skupštini Posavskog kantona izabrali su delegate za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, a iz Kluba Bošnjaka, kao najneizvjesnijeg, izabran je Mehmed Memišević iz SDA. Kako saznajmo, to je omogućeno jer se na sjednici nije pojavio zastupnik iz PDA.

Nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Posavskog kantona održan je danas, sa tačkom dnevnog reda koja se odnosila na izbor delegata iz tri konstitutivna naroda za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Shodno broju glasova, iz Kluba Bošnjaka izabran je Mehmed Memišević iz SDA sa osvojena tri glasa, dok je suprotna, nezavisna lista, na kojoj su se nalazila tri kandidata i to nezavisni Emir Beširević, Mujo Puzić iz PDA i Damir Hamidović iz SDP-a osvojila dva glasa.

U Klubu Hrvata sa 12 glasova izabran je Ilija Ilić iz HDZ-a, dok je također HDZ-ova kandidatkinja Svetlana Kamenjaš iz reda srpskog naroda izabrana sa jednim glasom.

Prema informacijama kojima raspolaže Klix.ba, na današnjoj sjednici glasalo je 19 zastupnika, od kojih je jedan shodno načinu glasanja imao nevažeći listić. Zanimljivo je da je u Klubu Bošnjaka, od ukupno šest zastupnika glasalo njih pet.

Na sjednici se nije pojavio zastupnik PDA Mujo Puzić, a upravo zbog njega se proteklih dana podigla velika prašina u političkim krugovima Posavine.

Naime, on je ranije postigao dogovor da će posavsku kandidatsku listu SDA podržati, nakon čega je uslijedio zaplet jer se njegov potpis našao na drugoj listi.

Da se pojavio na današnjoj sjednici, kandidat iz Kluba Bošnjaka vjerovatno ne bi bio izabran jer bi dvije liste imale podjednak broj glasova, odnosno po njih tri.

klix.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika