NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Ručno rađeni predmeti porodice Rakovac osvojili kupce

... | 16. Februara 2019.
15:23
Kalesija Online

Mersiha Rakovac ispunila je najteži zadatak, a to je zadatak da svoju djecu izvede na pravi put. Ona je spremno odgovorila na ovaj zadatak, upućujući svoju djecu putevima koji vode stazama islama. Mama Mersiha istrajna u tome, a kćerka Minela upisuje i uspješno završava Behram-begovu medresu u Tuzli. Sin Mirza trenutno pohađa medresu. Odličan učenik i vrijedan mladić koji je prepun ideja. Prije tri godine došao na ideju da se bavi ukrašavanjem drevenih predmeta. Hobi je prerastao u biznis u koji se uključila cijela porodica.

“Ja kao majka sa njima sam dijelila i radost i tugu. Nisam ih poštedila ni kad je bilo nešto ružno, niti kad je bilo lijepo. Imali su svoje zadatke, a mislim da je dar od Boga da djeca budu dobra i poslušna. Veliku ulogu ima svaki roditelj u životu djeteta, jer znam dosta osoba koji su dobri ljudi, vjerski nastrojeni, lijepo se ponašaju, a djeca nisu dobra. Ja nikada nisam imala problema ni sa jednim djetetom”-kaže Merisha, koja je ponosna na Minelu i Mirzu, jer su sami pokrenuli mali biznis.

Kako nam priča Mersiha najviše pažnju posvetila je odgoju djeteta. Roditelj je i najbolji djetetov učitelj.

“Djeci ne trebamo pustiti sve što žele. Koliko smo mogli priuštiti djeci iz svojih skromnih primanja, suprug i ja smo priuštili. Mi što nismo mogli da im priuštimo, oni su pokrenuli svoj biznis. Krenuli su sa izradom i ukrašavanjem umjetnina i tako zarađuju novac za svoje potrebe”-kaže Mersiha, koju je ekipa NEON Televizije zatekla kako Mineli pomaže oko izrade tacne.

Pokretanje malog biznisa u svom domu, bila je ideja najmlađeg člana porodice Rakovac. Mirza je došao na ideju da krene sa ukrašavanjem umjetnina. Minela je ipak zadužena da proizvode plasira na tržište. U tome im puno pomaže i mama Mersiha, koja nije ništa znala o ovom poslu. Ručno rađene predmete plasiraju na facebook stranici Seharica. Tamo možete vidjeti sve što rade u svom domu i naručiti neki od predmeta. U ukrašavanje predmeta uloženo je mnogo ljubavi i rada.

Minela i Mirza, brat i sestra, nerazdvojni su. Velika su podrška jedno drugom, pa se Minela i nije dvoumila ni oko ideje ukrašavanja drvenih predmeta. Rado je prihvatila Mirzinu ideju i krenula raditi. Minela na početku nije znala koje tehnike treba primijeniti, ali je pomno istraživala. Kroz edukacije, radionice Minela se usavršavala, a kasnije je svoje znanje prenosila na druge.

“Educirajući se, asortiman smo proširili. Na početku smo imali predmete rađene sa dekupaž tehnikom, kasnije su krenule edukacije na aluminijskoj foliji, pa smo počeli praviti levhe, ispisivali riječi i motive. U ponudi imamo i kutije za Kur'an, tacne, kutije za nakit i radimo sve što kupci zažele. Kasnije smo počeli i sa isctravanjem čipke, šablona… Kako tržište zahtjeva i mi proširujemo ponudu-kaže Minela.

Priču o porodici Rakovac i ukrašavanju drvenih predmeta moći ćete pogledati u ramazanskom programu NEON Televizije.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika