NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Rukija Avdić: Snašla sam se u „muškom“ poslu i svaki dan pokazujem da mogu to raditi

| 8. Marta 2017.
10:39
Kalesija Online

Muškarci još uvijek prednjače kada su u pitanju nauke poput mašinstva, arhitekture dok žene više žele biti učiteljice, doktorice ili neko drugo zanimanje koje više priliči ženama.

No, ima i onih žena koje u „muškim“ oblastima pokazuju zavidne rezultate. Jedna od njih svakako je dvadesetdevetogodišnja Kalesijka Rukija Avdić, trenutno uposlenica UNIS TOK-a gdje radi kao inženjer mašinstva.

„Ja sam svoje osnovno obrazovanje završila u Vukovijama, a onda upisujem Saobraćajnu školu u Tuzli. S obzirom da sam bila dobra učenica odlučila sam da upišem Mašinski fakultet“, priča nam Avdić.

Ona ističe da je na početku bilo teško, ali nikada nije razmišljala da napusti taj fakultet.

„Velika podrška mi je bila majka, ona je govorila da ja to mogu, da „stisnem“ i da to završim da pokažem da sam jaka, da nisam slabašna i da odustanem. To sam i uradila i 2012.godine završavam Mašinski fakultet“, kazuje Rukija Avdić koja sa dosta emocija se prisjeća svojih studentskih dana, ali i neprospavanih noći zbog ispita.

Za razliku od drugih zanimanja kada po završetku obrazovanja kadrovi odlaze na evidenciju Biroa za zapošljavanje, Rukija Avdić je za samo sedam dana pronašla posao.

„Počela sam odmah nakon fakulteta da radim u UNIS TOK-u i danas sam tu. Uslovi su dobri i ja sam zadovoljna kolektivom koji me okružuje. Tu je sada devet inženjera, a samo nas dvije žene Amra Pjanić-Hodžić i ja“, rekla nam je ova mlada i uspješnja djevojka koja se ponosi diplomom inženjera mašinstva.

Rukija Avdić nam kroz šalu govori da je nekada izazov raditi sa muškarcima, ali da se zna desiti i da „povisi“ ton kada treba nešto završiti na vrijeme s obzirom da je zadužena za upravljanje alatima u strugarskoj radionici gdje se izrađuju alati za kovačnicu i pogon mašinske obrade.

Sa Rukijom smo „prošetali“ i kroz pogone preduzeća u kojem radi, a o svojoj firmi ima samo riječi hvale ističući da bi volila da više mladih ima šansu da radi u ovakvom jednom gigantu gdje se svojim znanjem može nametnuti i pokazati da se može nositi i sa „muškim“ zanimanjima uspješno.

„Planiram da nastavim svoje usavršavanje u struci i planiram da upišem magistarski kako bi svoje znanje još povećala“, na kraju je kazala Avdić.

 

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme, Promocija