NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Safet Salkanović ljubav prema frulama pretvorio u unosan hobi

... | 15. Septembra 2018.
17:35
Kalesija Online

Jesen, žuto lišće, stoka na livadama i dječaci sa frulama slika su koja Safeta Saju Slkanovića vraća u bezbrižne dane djetinjstva. Možda ne baš bezbrižne iz perspektive tadašnjeg dječaka, ali sigurno u sretne dane iz perspektive današnjeg čovjeka. Ljubav prema frulama Sajo njeguje godinama. Kada je imao kako kaže “vašersku” frulu na kojoj je sa drugarima svirao.

“Nikada nisam sebi mogao priuštiti da kupim pravu frulu. Svirao sam na onoj što sam imao. I upravo me to prije 6 godina postaklo da napravim sebi frulu. Nisam znao da će biti baš ovako teško.Trebalo mi je oko dvije godine da uđem u srž. Ali bez obzira na tu težinu nisam odustao. Učio sam što od iskusnijih majstor, što sam. Učim i danas.” kaže Safet Salkanović

Još jedan od razloga koji je našeg sagovornika natjerao da počne praviti frule jeste što se u Bosni i Hercegovini nema gdje kupiti profesionalna frula. Oni koji su željeli biti vlasnici profesionalne frule morali su naručivati iz Srbije. Zbog toga je Sajo po struci mehaničar lahkih mašina,  domar u OŠ “9.septembar” odlučio slobodno vrijeme provoditi izradi frule.

” Kako bi jedna frula izgledala onako kako treba potrebno je da drvo od kojeg se pravi bude potpuno suho. Da bi se osušilo potrebno je 3-4 godine. Najčešće se prave od šljivovine, šljive Mađarice, potom od drena ili bagrema. Cijena  je različita, naprimjer frula za početnike košta 50 KM, dok je ona orkestarska od 150 do 200 KM”. -dodaje  Safet

Nerijetko Safet svoje prijatelje počasti odsviranim kompozicijama na svojim rukama izgrađenoj fruli.

Sa nekoliko odsviranih pjesama počastio učesnike i posjetitelje likovne kolonije “Džafići 2018”. Na istu iz Medakova kod Tešnja dolazi već 4 godine. Kaže da mu se priroda itekako dopada ali ono najvažnije jeste da je sklopio nova prijateljstva.

Frule našeg sagovornika plijene pažnju ljubitelja ovog instrumenta.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika