NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Šah je naučio igrati sa daidžom u Maslama, danas je trener u klubu koji ima državne prvake

... | 12. Septembra 2019.
12:10
Kalesija Online

Midhat Mahmutbegović iz Živinica prve šahovske poteze naučio je sa daidžom Seidom Aščićem u kalesijskom naselju Masle. Šah je naučila igrati i njegova rodica, pa kada bi ga nekada pobijedila u toj igri bilo bi i tuče, kroz smijeh objašnjava Midhat. Njegova ljubav prema pomenutoj drevnoj igri rasla je iz dana u dan. Nakon što je pobijedio nastavnika, postali su prijatelji i kasnije osnovali sekciju u OŠ Višća iz koje je nastao Omladinski šahovski klub Živinice .

Midhat Mahmutbegović danas je predsjednik i trener u OŠK Živinice koji se može pohvaliti zapaženim rezultatima. Članovi ovog kluba učesnici su Evropskih i Svjetskih prvenstava, federalni i državni su prvaci. Na nekim turnirima osvajali su prva mjesta iz svih kategorija.

” Šah je nevjerovatno korisna stvara kada su u pitanju mladi ljudi. Razvijate maštu, razvijate radne navike. Šah se uči kao i svaki drugi predmet u školi za razliku od drugih sportova kada takmičari dostignu svoj fizički limit, u šahu se nadograđujete. Prelijepa je to igra. Tu je obilje kombinacija i mogućnosti. Igrač se također uči i strpljenju jer partije traju po nekoliko sati. Ja stalno potenciram djeci da šah zahtijeva i fizičku spremnost” objašnjava trener Mahmutbegović.

Jednu od dužih šahovskih partija igrao je Muharem Mahmutbegović na takmičenju u Novom Sadu. Partija je trajala više od 6 sati, a završena je remijem.

“Šah je borbena igra između dva protivnika gdje o pobjedniku odlučuje pojedinac. Šah u sebi sadrži elemente igre, umjetnosti i nauke gdje je osnovni cilj pobjeda-mat protivničkom kralju”-napisao je Midhat Mahmutbegović u svojoj knjizi “Prvi šahovski koraci.

Više o OŠK Živinice gledajte večeras u emisiji TIME OUT koja je na programu NEON Televizije u 19:00 sati.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme