NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Šamija, dimije i bluza: Nana Džemila Dedić iz Dubrava čuva tradiciju od zaborava

... | 12. Aprila 2019.
11:48
Kalesija Online

Šarena šamija, bluza i dimije najljepši su ukras naših majki, nena, nana. Blage naravi i kraljice očuvanja naše tradicije i običaja. Njihova nošnja vrati nas malo u zaboravljena vremena, koja su sa sobom nosila mir, sklad i poštovanje. Tradicionalna nošnja odbrojava svoje posljednje dane, jer mali je broj hanuma koje možemo vidjeti da nose dimije i bluze.

Naše nana iako su radile na njivama, privređivale, jer se živjelo od poljoprivrede, one su rađala djecu i bez imalo otežanja nosile veliki teret.

Džemila Dedić ima 78. godina odrasla je na selu i od davnina u njenoj porodici se njeguju tradicija i običaji. Udala se sa 21. godinu u Dubrave Gornje, mnogo je naučila od svekrve, a danas sve naučeno od majke i svekrve prenosi na svoje snahe.

“Kod majke sam naučila mašinati mlijeko, a dok nismo imali mašinu išla sam u selo i gledala kako komšinica mašina mlijeko. Kada sam došla kod svekrve isto sam preuzela na sebe mašinanje, još sam uzela sebi kravu”. priča nam naša nana Džemila.

Iako su snahe preuzele veliku odgovornost i obavezu na sebe, Džemila bez obzira na godine pomaže koliko može. Još uvijek mašina mlijeko i nije joj teško.

“Nije meni teško mašinati, malo mi je samo poteško izliti mlijeko. Tu su mi snahe, ali ja volim da pomognem kada mogu, ali one slabo dozvoljavaju da šta radim”- priča Džemila.

Mašina na kojoj Džemila mašina mlijeko ima dugu tradiciju. Na njoj je prvo mlijeko pročinjala Džemilina svekrva, zatim ona, a kasnije njene snahe. Najmlađi članovi, unuci i praunuci, također, zainteresovani su da naslijede skoro pa zaboravljene običaje.

U jednoj kući žive četiri generacije, najstariji članovi porodice Dedić, a i oni najmlađi, ali vlada harmoničan odnos. Poštuju jedni druge i nikada se nisu posvađali.

“U našoj porodici sve se poštuje, nikad se nismo svađali, vlada sklad i mir. I dan danas naša porodica se dobro slaže i ovdje što ima kuća fino se družimo. I sad kad nam je došla nova snaha za unuka, svi jednom dušom dišemo. Svake noći sijelimo, družimo se, kahvenišemo”- kaže nana Džemila.

Priču o nani Džemili, tradiciji i običajima, pomalo zaboravljenom mašinanju mlijeka, te kako se nekada ramazan dočekivao, moći ćete pogledati u Ramazanskom programu NEON Televizije.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika