NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Saradnja mladih Kalesijaca sa Ambasadom SAD-a u BiH

... | 29. Oktobra 2020.
15:36
Kalesija Online

Predstavnici Mediacentra Sarajevo su, pod pokroviteljstvom Tima za podršku civilno-vojnoj saradnji pri Ambasadi SAD u Sarajevu, i uz učešće lokalnih medija, održali trodnevni online seminar za srednjoškolce i studente sa područja: Kalesije, Sarajeva, Banja Luke, Bijeljine i Zvornika. Online radionicama je prisustvovalo više od 20 učesnika, a mentorice su bile: Anida Sokol, Elvira Jukić Mujkić i Maja Ćalović. U ovom projektu učestvovao je i Radio „Feral“, iz Kalesije. 

Radionice su održane s ciljem podizanja svijesti učesnika o njihovom medijskom okruženju, o tome šta ga čini i kako ga oni oblikuju. Učesnici su uz pomoć trenerica odgovarali na pitanja: koja je uloga medija u demokratskim društvima, šta i zašto moramo znati o medijima, te koje su karakteristike i glavni problemi medijskog sektora u Bosni i Hercegovini!? 

Prisutni su upoznati i sa različitim formama vijesti i informacija, što će im omogućiti da prepoznaju kvalitetno novinarstvo koje slijedi profesionalne standarde. Učesnici su imali priliku da sa mentoricom diskutuju o karakteristikama različitih medijskih formi i o njihovom prepoznavanju iz niza primjera.

Na posljednjem online predavanju u okviru projekta, glavni cilj je bio „upozoriti“ učesnike na najčešće metode propagande i manipulacije emocijama u svrhu komercijalnih ili dezinformacijskih kampanja.

Mentorica je učesnike uvela u tehnike prepoznavanja propagande i lažnih vijesti. Upoznati su sa različitim formama sadržaja i medijskih poruka koje su dio tzv. informacijskog poremećaja kao što su propaganda i manipulacija sadržajem, klikbejt, teorije zavjere, pseudonauka itd.

Minela Dugonjić/Radio Feral

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme