NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Šarmom, ljepotom i zvukom harmonike živiničanka Sabina Muminović osvaja publiku

... | 29. Marta 2019.
15:02
Kalesija Online

Harmonika nije nimalo lak instrument za sviranje, potrebno je prvo da savladate držanje instrumenta, vođenje mijeha, sinhronizaciju lijeve i desne ruke, pa tek onda osnove harmonike i kompozicije. Žene kao žene u svemu su osjećajnije i nježnije, pa tako i zvuk harmonike postaje drugačiji i ugodniji za uho. Šarmom, ljepotom i zvukom harmonike živiničanka Sabina Muminović osvaja publiku.

Ona i razbija predrasude da je harmonika intrument koji je namijenjen samo za muškarce. Za nju kažu da je majstorica za harmoniku i svira je od devete godine.

“Tadašnja nastavnica harmonike došla je u moje odjeljenje i pitala ko želi upisati muzičku školu. Bila su u izboru dva instrumenta harmonika i klavir. Ja sam se odlučila za harmoniku. Vjerovatno zbog mnogo tipki i što se drži na sebi. Danas vidim da sam napravila pravi izbor i harmoniku sviram cijeli život”-kaže Sabina.

Za prvu kompoziciju joj je trebalo nekoliko mjeseci, jer je harmonika zahtjevan instrument za sviranje.

“Jako je zahtjevno svirati harmoniku. Harmonika je specifičan intrument, ne vidite basove, lijevu stranu, nego se sviraju po osjećaju, orjentaciji. Treba par mjeseci da djeca savladaju kompozicije”.

Iako harmonika teži preko 14 kilograma, za Sabinu je lagana kao pero.

“Instrument jeste težak, ali kad svirate svaki dan nije teško. Harmonika koju imam teži 14 kilograma, ja je podignem kao da ima 4 kilograma, meni nije teško i bez problema svirate”-ističe Muminović.

U domu porodice Muminović uvijek je veselo. Pored Sabine i muž svira harmoniku, a i kćerkica je zainteresovana da naslijedi talenat.
Diplomirala je i magistrirala u klasi profesorice Belme Šaračić, a svoje znanje prenosi na učenike u muzičkoj školi u Živinicama.

Emisiju u kojoj je Sabina bila gost, možete pogledati u videu:

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, NEON TV - Video prilozi