NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Selim Bešlagić već 12 godina na potjernici Srbije: Njihove optužbe normalni sudovi odbijaju

... | 16. Maja 2019.
15:46
Kalesija Online

Ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić već 12 godina ne može napustiti teritoriju Bosne i Hercegovine zbog optužnice i crvene potjernice koju je za njim raspisalo srbijansko pravosuđe u vezi sa slučajem “Tuzlanska kolona”. Sada je na potezu Tužilaštvo BiH koje bi trebalo donijeti konačnu odluku u ovom predmetu koji je iz Beograda prenesen u našu zemlju.

Na osnovu iste crvene potjernice srbijanskog Interpola 14. maja 2007. godine na beogradskom aerodromu Nikola Tesla uhapšen je Ilija Jurišić koji je devet godina kasnije nakon sudskih presuda i uloženih žalbi pravomoćno oslobođen svih optužbi.

Crvena potjernica srbijanskog Interpola za Selimom Bešlagićem je raspisana zbog navodnih zločina počinjenih 15. maja 1992. godine na raskrsnici Brčanska Malta u Tuzli, kada su legitimne policijske snage odbranile ovaj grad od napada paravojske takozvane Srpske Republike i novoosnovane Vojske Jugoslavije.

U ovom predmetu Ilija Jurišić je oslobođen optužbi prije tri godine, a na meti srbijanskog tužilaštva pored Bešlagića našao se i Meša Bajrić, načelnik Stanice javne bezbjednosti u Tuzli od 1986. do 1997. godine. Srbija je cijeli slučaj politizirala, a tokom suđenja Jurišiću licitiralo se brojem stradalih na Brčanskoj Malti, dolazilo je i do mijenjanja činjenica vezanih za odvijanje događaja, zbog čega su naknadno rađena vještačenja dokaznih materijala.

Mukotrpan višegodišnji sudski proces na kraju je rezultirao Jurišićevim oslobađanjem svih optužbi, Bajrić je od Tužilaštva BiH dobio zvaničan dopis o oslobađanju odgovornosti, dok Bešlagić još uvijek čeka konačan epilog ove državne pravosudne institucije.

“Mi smo nakon 27 godina dobili potvrdu od Tužilaštva BiH da se na Brčanskoj Malti nije dogodio nikakav zločin, a što se mene tiče, mogu reći da sam zadovoljan. Danas sam sretniji i rahatniji jer je taj događaj čist kao suza, ali, postupak koji se u srbijanskom pravosuđu vodi protiv mene njihova je stvar i ja se tu borim na drugi način. Meni je problem difuzna potjernica zbog koje iz BiH ne mogu izaći, jer ne bih želio pod stare dane trpjeti njihove (srbijanske, op.a.) gluposti”, rekao je Bešlagić za Klix.ba. Bešlagić nam priča da i dalje čeka na dokument iz Tužilaštva BiH kojim se on oslobađa bilo kakve odgovornosti u slučaju “Tuzlanska kolona”, a koja je nakon oslobađanja Jurišića u Srbiji ponovno podignuta protiv ratnog načelnika Tuzle.

“Moja srbijanska optužnica i dalje je na snazi, a taj predmet iz Beograda je prebačen u BiH. Sada čekam odluku Tužilaštva BiH u ovom predmetu, koja će potom biti proslijeđena sudu u Beogradu”, ističe Bešlagić, naglasivši da je u ovom predmetu oslobađajuću odluku već dobio Meša Bajrić koji se može slobodno kretati izvan BiH.

Naš sagovornik ističe da je 15. maja 1992. u Tuzli pokazano kako se BiH brani legalnim putem. Govoreći dalje o dešavanjima na Brčanskoj Malti Bešlagić navodi da je još uvijek aktivan drugi dio procesa koji je pokrenut protiv bivšeg komandanta kasarne JNA u Tuzli Mileta Dubajića, kao jednog od glavnih krivaca u slučaju “Tuzlanska kolona”.

“Mislim da je to sada stvar Tužilaštva BiH, a ne nas”, naveo je Bešlagić.

Osvrnuvši se na kontinuirane laži iz Srbije o majskim dešavanjima na Brčanskoj Malti, Bešlagić kaže da sva argumentacija koju ima tamošnja strana dolazi iz priča ljudi, bez dokumentarističkih utemeljenja i materijalnih dokaza.

“Apelaciono vijeće suda u Beogradu poništilo je presudu Iliji Juršiću za odgovornost u slučaju ‘Tuzlanska kolona’, Ejup Ganić je oslobođen navoda iz njegove optužnice, kao i Jovan Divjak. To pokazuje da sve procese koje Srbija pokreće odbijaju normalni sudovi i države”, kaže na kraju Bešlagić.

Izvor: klix.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika