NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Selma Baluković usrećuje životinje, jer su joj pomogle da se izbori sa invaliditetom

... | 4. Decembra 2019.
21:49
Kalesija Online

Tuzlanka Selma Buluković šije neobične korpe za kućne ljubimce. Ideja se javila kada je njenim psima, Moli i Đerdani, bila potrebna kolijevka u kojoj će imati svoj kutak za spavanje i odmor.

Kao veliki ljubitelj životinja željela je svoje znanje iz krojačkog zanata prenijeti na nešto kreativnije, sašiti neki proizvod za ljubimce, pa se odlučila da to budu korpe i što je najbitnije psima napraviti udoban krevet. Selma je osoba s invaliditetom, koja se izborila sa mnogim preprekama i izazovima u životu. Ona se do prije nekoliko godina otežano kretala, njeno zdravlje je bilo narušeno. Sve dok se jednog dana nisu pojavili njeni psići koje je kupila kćerki i od tada se rodila ljubav prema životinjama. Oni su joj pomogli da se izbori sa invaliditetom, jer je bilo situacija kada se kretala u invalidskim kolicima. Šetala ih je, brinula se o njima i uz njih njeno zdravstveno stanje se poboljšalo. Životinje su nju usrećile i vratile osmijeh na lice, a ona im se želi odužiti šivenjem korpi u kojim će osjetiti ljubav i sigurnost koju im pruža.

“Počelo je sa idejom za šivenje korpi za kućne ljubimce, ali nisam imala mašinu. Otišla sam u Informativni centar za osobe sa invaliditetom “Lotos” Tuzla i prijatelj Suad Zahirović mi je nabavio mašinu. On mnogo poštuje i cijeni osobu sa invaliditetom koja se trudi da privrijedi sebi. Dobila sam mašinu, ali ona nije mogla da šije spužvu, materijele, jer je bila kućna mašina za kućne materijale”, kazala je Selma.

Ona se trudila i borila sa tom mašinom, da šije korpe iako je na njoj bilo jako teško napraviti jedan proizvod, jer nije bila prilagođena za takvu vrstu materijala. Njen muž, njena podrška i oslonac odlučio je iznenaditi i pokloniti novu mašinu. Tada je sve i krenulo, njene korpe stigle su do kupaca širom BiH i inostranog tržišta

“Mužu je bila plata i rekao je da idemo na jedno mjesto. Otišli smo u Zavidoviće gdje mi je kupio mašinu. Do tri sata ujutro sam sjedila za mašinom i trudila se da sašijem prvu korpu za svoje pse.”

Ova vrijedna žena na sve načine trudila se da zaradi novac za nabavku materijala. Poklone koje je šila u obliku srca i druge dekorativne ukrase prodavala je po ugostiteljskim objektima, ne ističući da je osoba sa invaliditetom. Željela je da poklon kupi osoba kojoj se svidi neki proizvod, a ne da to bude zbog toga što ima fizičkih poteškoća.

“Finansije nisu bile baš idealne i ja sam počela da šijem pred valentinovo. Šila sam srca sa natpisima i prodavala od kafića do kafića sam išla, da mogu zaraditi novac za nabavku materijala, kako ne bi opterećivala ni muža. Željela sam da imam svoji dinar i što je najbitnije imala sam njegovu podršku”.

Ovu ženu krasi toliko hrabrosti i volja za životom. Za nju prepreke ne postoje, ona ih ruši. Selma šije razne korpe za kućne ljubimce, za sve rase pasa i mački. Radi to sa puno ljubavi, a reakcije kupaca i kućnih ljubimaca stalno joj stižu, a to je njena i najveća motivacija da nastavi raditi ovaj posao i usrećiti još nekog psa ili mačku.

Više možete pogledati sutra u emisiji Super žena, koja je na programu NEON televizije od 18:05 sati.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, Magazin