NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Senada Džizić izrađuje sinije i druge predmete od drveta

... | 25. Septembra 2019.
14:20
Kalesija Online

Senada Džizić iz Šerića slobodno vrijeme provodi u radionici izrađujući i ukrašavajući predmete od drveta. Za jednu ženu jako dobro “barata” sa mašinama za obradu drveta. Ono što ne može uz pomoć mašina da uradi, posluže joj predmeti koje koristi u kuhinju, poput tepsije. Tepsija joj posluži kao šablon za crtanje oblika sinije. Pored dekorativnih predmeta koji se najviše traže, posebnu pažnju posvećuje predmetima koji su simbol bosanske tradicije. Posebno je raduje kada tradicionalni predmeti stignu do udaljenih krajeva, ispričaju priču o Bosni i kulturnoj baštini našeg kraja.

“Ideja da se bavim ovim poslom javila se davno. Sada sam se više posvetila izradi i ukrašavanju predmeta od drveta, jer imam više slobodnog vremena. prilikom učlanjenja u udruženje “Amanet” počela sam sa izradom sinija”, kazala je Senada.

Bolje se poznavajući sa strukturom drveta, pored sinija krenula je sa izradom i ukrasnih predmeta. Radi dekorativne predmete poput kutija za nakit, okviri za fotografije, sehare, kase, podmetače… Prvi predmet koji je uradila bila je kutija za nakit, prije nekoliko godina. Taj joj je najdraži i poklonila je prijateljici.

Predmeti koje Senada izrađuje

Zima je period kada se voli posvetiti i drugim kreacijama. Osim drveta radi i sa hladnim porculanom, koji koristi za izradu vaza, ruža, korpi. Ali, kaže i da je drvo zahvalnije za obradu i lakše je raditi sa njim.

“Svoje slobodno vrijeme ispunjavam svojim hobijem. Prije svega morate da volite ono što radite. Ja svaki slobodan trenutak koristim da provedem u radionici”.

proces izrade sinije

“Sinije većinom traže udruženja koja čuvaju tradiciju ili starije osobe koje žele da se prisjete tih vremena. Mladi i nisu toliko zainteresovani za tradicionalne predmete. Više traže modernije, poput suvenira i poklona”.

Ljubav je presudna u svakom poslu, bez obzira koliko se može zaraditi, najbitnije je kaže Senada da uživate dok radite. Za posebne prilike voli da izradi nešto što će svojim prijateljima i prijateljicama pokloniti, jer kaže, takvi predmeti imaju veću vrijednost, rade se sa srcem, nego oni koji se kupe u dućanima.

Mala sinija

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, Magazin