NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Šest pravila o postavljanju ciljeva

... | 30. Aprila 2012.
08:20
Kalesija Online

Postoji nekoliko važnih pravila koja se tiču efikasnog postavljanja ciljeva.

PRVO PRAVILO

Vaši ciljevi moraju da budu povezani jedni sa drugima na harmoničan način, a ne da budu u odnosu kontradiktornosti. Ne možete da imate cilj da budete finansijski uspešni ili da izgradite sopstveni uspešan biznis, a da istovremeno imate cilj da polovinu svog raspoloživog vremena provodite na kursu za neki sport ili na plaži. Vaši ciljevi moraju međusobno da se potpomažu i pojačavaju.

DRUGO PRAVILO

Vaši ciljevi moraju biti izazovni. Kada postavite ciljeve, oni moraju sadržati 50 ili više procenata verovatnoće na uspeh. Ovaj nivo verovatnoće je idealan za motivaciju i nije toliko težak da vas lako obeshrabri.

TREĆE PRAVILO

Morate istovremeno imati materijalne i nematerijalne ciljeve, kvanititativne i kvalitativne ciljeve. Trebalo bi da imate konkretne ciljeve koje možete da merite i objektivno procenjujete. U isto vreme, trebalo bi da imate kvalitativne ciljeve za vaš unutrašnji život i veze sa drugim ljudima.

ČETVRTO PRAVILO

Potrebni su vam kratkoročni i dugoročni ciljevi. Potrebni su vam ciljevi za ovu godinu, kao i ciljevi koje ćete ostvariti za 5, 10 i 20 godina. Idealni kratkoročni vremenski okvir za posao, karijeru i lično planiranje je oko 90 dana. Idealan dugoročni vremenski okvir za istu vrstu ciljeva je oko 2 do 3 godine. Ovi vremenski okviri idealni su za kontinuiranu motivaciju.

PETO PRAVILO

Idealan život je usmeren, svrhovit, pozitivan i organizovan tako da se svakoga sata i svakoga dana krećete u pravcu svojih ciljeva. Uvek znate šta radite i zašto. Imate osećaj kontiuniranog kretanja unapred i osećate se kao „pobednik“ veći deo svog vremena.

ŠESTO PRAVILO

Odluka da postanete osoba orijentisana ka budućnosti, odnosno osoba koja postavlja i ostvaruje svoje ciljeve, doneće vam ogroman osećaj kontrole. Samopouzdanje vam se povećava u onoj meri u kojoj se krećete ka ostvarenju svojih ciljeva. Više ćete poštovati i voleti sebe, vaša ličnost će se unapređivati i na taj način ćete postati pozitivna i sigurna osoba. Tada ćete otvoriti vrata svojih potencijala i početi brže da se krećete u onom pravcu koji omogućuje da postanete sve ono što ste želeli da budete.

Brajan Trejsi

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Zrnca mudrosti u vremenu ludosti