NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

SIPA podnijela izvještaj protiv državnih službenika koji su oštetili Budžet BiH

... | 4. Jula 2018.
17:58
Kalesija Online

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu podnijeli su Izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima protiv pet odgovornih lica, bivših i sadašnjih službenika Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH.

Pomenuta lica se sumnjiče da su u skladu sa funkcijom koju su obavljali, kao i u djelokrugu poslova u radnim tijelima u koja su bili imenovani, propustili da preduzmu potrebne mjere i radnje radi izvršenja ugovornih obaveza koje se odnose na Ugovor o izgradnji međudržavnog mosta na rijeci Savi kod Svilaja koji je Ministarstvo saobraćaja i komunikacija zaključilo sa firmom Strabag ag Austrija.

S tim u vezi, firma Strabag ag Austrija je otkazala ugovor i pokrenula arbitražni spor pred stalnim arbitražnim sudom u Hagu, koji je po ovom sporu donio Odluku na osnovu koje je zbog neispunjavanja ugovornih obaveza navedenog ministarstva utvrđena obaveza nadoknade štete firmi Strabag ag Austrija u ukupnom iznosu od  2.546.008,81 KM, navodi se u izvještaju.

Navedeni iznos Ministarstvo finansija i trezora BiH u cjelosti je isplatilo navedenoj firmi, te je za navedeni iznos oštećen budžet institucija Bosne i Hercegovine, istaknuto je iz SIPA-e.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika