NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Sjećanje na genocid: Majke Srebrenice se okupile u Tuzli

... | 11. Avgusta 2020.
12:39
Kalesija Online

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”, narušenog je zdravlja, ali ne odustaje od borbe za istinu i pravdu o genocidu koji je u julu 1995. godine počinjen u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA). Na današnje okupljanje žena i majki Srebrenice morala je doći, iako jedva stoji na nogama.

“Živim za dan kada ću pronaći kosti svog sina Nine i kada će on imati svoj mezar”, kaže Ćatić, koja ističe kako u Srebrenici još uvijek viđa osobe koje su učestovale u genocidu nad Bošnjacima. Njen sin Nihad Nino Ćatić poslao je posljednji izvještaj prije okupacije Srebrenice 11. jula 1995. godine. Uzaludna su njena 25-godišnja traganja za njegovim posmrtnim ostacima, a kako vrijeme prolazi sve je manje nade da će ga za života uspjeti dostojanstveno ukopati.

Među majkama Srebrenice danas je bila i Behija Hukić, koja živi u Njemačkoj, a kojoj je ubijeno 60-ak bližnjih članova porodice. “Neke smo pronašli, neke još tražimo. Koristim svaku priliku da dođem u Srebrenicu, da obnovimo imovinu koju imamo tamo. Jednostavno, srce nas vuče u Srebrenicu”, kaže Behija Hukić. Iz Zvornika 1992. godine otišla je i Rabija Hamidović, koja živi u Švedskoj. “Pišem poeziju i prozu, ratne pjesme o Zvorniku, Srebrenici, Podrinju… Borim se da istinu o našem stradanju saznaju stanovnici Švedske, ali i država Evropske unije“, kaže ona. Mirno okupljanje majki i žena Srebrenice okončano je učenjem Fatihe na Trgu slobode u Tuzli.

(Tuzlanski.ba)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika