NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Sjećanje na kalesijske šehide koji su poginuli na današnji dan

... | 8. Aprila 2020.
11:09
Kalesija Online

Kalesija je prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini. Za odbranu Kalesije i domovine živote su dali mnogi hrabri Kalesijci, među kojima su i Zaim Musić zvani Zajko, Ibrahim Serdarević.

Zaim Musić, kojeg su zvali Zajko, sin Muje i Naze, rođen je 21.septembra 1965.godine. Oženio se 1986.godine. U braku je dobio sina. Zaim je jedna od prvih žrtava agresije u Kalesiji. Već je dakle, bilo jasno da je rat neizbiježan i moralo se pristupiti pripremama za odbranu. Tako je bilo i u Kusonjama. Držale su se seoske straže. U pripreme za oružani otpor uključio se i Zaim. Ubijen je 8.aprila 1992. Mučki su ga ubili iz pješadijskog naoružanja srpski ekstremisti u Kusonjama. Zaim je poginuo kao pripadnik TO Kalesija.

Ibrahim Serdarević,sin Fehime i majke Hurije, rođen je 1.marta 1958.godine na Brdima. Ibrahim je osnovnu školu završio u Memićima. Uvijek je bio primjeran i vrijedan radnik. Oženio se 1979.godine, postao je otac dvoje djece, sina i kćerke. Sa svojom jedinicom je obišao sve dijelove kalesijskog ratišta. Tačno godinu od stupanja u Armiju BiH, poginuo je od neprijateljske granate, na putu Kalesija-Jajići koji je kao strateška komunikacija za Armiju BiH bio stalna meta četničke artiljerije.

(Iz knjige “Kalesijski šehidi i poginuli borci”-grupe autora)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme