NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Sjećanje na kalesijske šehide koji su poginuli na današnji dan

... | 9. Jula 2019.
10:23
Kalesija Online

Kalesija je prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini. Za odbranu Kalesije i domovine živote su dali mnogi hrabri Kalesijci među kojima su Avdija Alić, Samir Begić, Suljo Ćatić-Pekar, Hasib Hasanović, Salkan Malović.

Na današnji dan su poginuli:

Avdija Alić, sin Muje i Zilke, rođen je 28.februara 1966.godine u Vukovijama Gornjim. Osnovnu školu završio je u Vukovijama Gornjim, a srednju u Tuzli. Oženio se 1992.godine. Vidjevši šta se sprema napustio je JNA i vratio se kući, te 8.aprila 1992.godine prihvatio se teškog i opasnog posla oko organizacije i priprema za odbranu. Bio je jedan od glavnih organizatora oružanog otpora u Vukovijama. Poginuo je na današnji dan. 9.jula 1992.godine na Karovinama.

Samir Begić, sin Saliha i Hajre, rođen je 10.augusta 1972.godine. U Memićima je završio osnovnu školu. Srednju školu upisao je u Kalesiji. U pripreme za odbranu Samir se uključio kao dobrovoljac, u aprilu 1992.godine. Kao pripadnik Civilne zaštite Kalesija učestvovao je u evakuaciji stanovništva iz Starog sela. Poginuo je na današnji dan 9.jula 1992.godine.

Suljo Ćatić zvani Pekar, sin Sulejmana i Emine, rođen je 15.augusta 1961.godine u Hrasnu. Bez oca je ostao treći mjesec po rođenju. Odrastao je sa majkom Eminom. Nakon završene osnovne škole u Tojšićima, završio je pekarski zanat u Tuzli. Bio je majstor svog posla i u nekoliko navrata proglašavan je za najboljeg pekara u svom preduzeću. Oženio se 1985.godine i postao otac dvoje djece. Suljo je postao borac 25.maja 1992.godine. Poginuo je na današnji dan, 9.jula 1992.godine na Majevici.

Hasib Hasanović, sin Nedžiba i Hajrije, rođen je 23.septembra 1967.godine u Bulatovcima. Djetinjstvo je proveo u Bulatovcima. U Memićima je završio osnovnu školu. Bio je oženjen i sa suprugom Amirom imao je kćerku. Bio je poznat po marljivosti i poštenju. Sve poslove savjesno je obavljao. Hasib je bio pripadnik Civilne zaštite i određivao je u svojoj grupi poslove za civilno stanovništvo i vojsku. Na jednom takvom zadatku zarobljen je i ubijen na današnji dan, 9.jula 1992.godine

Salkan Malović zvani Salko, sin Osmana i Džanije, rođen je 3.februara 1949.godine u Memićima. U Memićima je završio osnovnu školu, zanat u Banovićima. Bio je oženjen. Od početka je pomagao u civilnim i vojnim poslovima u okviru štaba Civilne zaštite. Obavljajući takve zadatke zarobljen je i ubijen na današnji dan, 9.jula 1992.godine.

(Iz knjige “Kalesijski šehidi i poginuli borci”-grupe autora)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme