NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Skupljaju se potpisi da se ulica u kojoj je ambasada Rusije u Sarajevu nazove po Ukrajini

... | 28. Marta 2022.
16:09
Kalesija Online

Građani Bosne i Hercegovine pozvani su da potpišu peticiju za preimenovanje ulice Urijana Dedine, u kojoj se nalaze ambasada i konzulati Ruske Federacije u Sarajevu, u Ukrajinsku ulicu.

To bi bio simboličan čin podrške ukrajinskom narodu koji brani svoju nezavisnost u ratu koji je započela Rusija.

Kampanju je kreirala konsultantska grupa One Philosophy unutar platforme Mi smo Ukrajina.

Kampanja za Ukrajinsku ulicu poziva cijeli svijet da učini Ukrajinu dijelom svojih glavnih gradova i oni vide ovu inicijativu kao vrlo moćan način da se odgovori na pokušaje Rusije da ukine Ukrajinu i ukrajinsku kulturu.

Projekt nastoji izgraditi globalnu koaliciju na temelju poteza koji su već poduzeti u nekoliko zemalja.

Na primjer, Albanija je preimenovala dio ulice u kojoj se nalazi ambasada Rusije u Ulicu Slobodne Ukrajine, Litvanija je preimenovala relevantnu ulicu u Ulicu ukrajinskih heroja, Latvija joj je dala naziv Ulica nezavisne Ukrajine, a Norveška je promijenila naziv trga ispred ruske ambgasade u Ukrajinski trg.

Prošle sedmice, Toronto u Kanadi pridružio se evropskim partnerima otkrivši natpise “Slobodna Ukrajina” ispred ruskog konzulata na aveniji St. Clair. Ovo područje sada će imati počasni naziv Trg slobodne Ukrajine.

U međuvremenu, stanovnici Atine, Washingtona i Lisabona također su se obratili lokalnim vijećima s idejom preimenovanja.

Kako kaže Dmytro Kuleba, ministar vanjskih poslova Ukrajine, prisiljavanje ruskih ambasada širom svijeta da budu smještene na ukrajinskim ulicama dio je globalnih napora da se Rusija izolira i da se svijet “deputinizira”.

“Rusi će morati doslovno čitati naziv Ukrajina svugdje i bilo kada. Svakodnevni podsjetnik da je Ukrajina suverena država koja će prevladati i koja će uvijek postojati, koliko god Rusija pokušavala da uskratiti naše pravo na postojanje”, rekao je Kuleba.

Web stranica kampanje https://www.uastreet.world/ sadrži linkove na peticije za preimenovanje ulica s ambasadama i konzulatima Rusije u 53 grada u 34 zemlje svijeta. Popis će se dalje proširivati kako se kampanja bude razvijala.

Klix.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika