NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Srknavljenje nacionalnog spomenika: Pivske flaše i otpad “krase” parking Atik džamije (FOTO)

... | 1. Aprila 2019.
09:53
Kalesija Online

Da pojedinci još uvijek nemaju ili ne žele da imaju izgrađenu svijest o očuvanju sredine, pa bar to bilo i u vidu da ne bacaju otpad na zelene površine, dokaz su najnovije fotografije koje su pristigle na naš mail.

Naime, na parking prostoru u blizini Atik džamije, svaki posjetitelj može da “uživa” u bačenom otpadu, koji se uglavnom sastoji od pivskih flaša i raznih vrećica.

S obzirom da Atik džamiju posjećuju i turisti, vjerujemo da im ovaj prvi dojam svakako ne ulijeva povjerenje, a mogu ovo razumjeti i kao odraz naše kulture, odnosno nekulture.

Podsjećanja radi, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona je Atik džamiju u Ćivama registrovao kao dobro kulturno-historijskog naslijeđa, te uputio urgenciju Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, kako bi ova džamija bila proglašena za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Proglašenje nacionalnim spomenikom (Graditeljska cjelina, Atik džamija u Ćivama, Gornje Vukovije, općina Kalesija) je stiglo na 19. sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, održanoj 12. marta 2018. godine.


Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme