NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Šta čeka novog selektora: Imat će tri dana da pripremi Zmajeve za baraž

... | 27. Novembra 2019.
18:29
Kalesija Online

Čelnici Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine imat će veoma težak zadatak pri odabiru novog selektora Zmajeva.Pred našom reprezentacijom je baraž za odlazak na Evropsko prvenstvo u martu iduće godine i u njemu će na klupi selekcije BiH biti neko novo, ili čak možda i staro, ime.

Era Roberta Prosinečkog koji je bio na klupi Zmajeva od početka 2018. godine je završila neslavno, te će njegov nasljednik pred sobom imati izuzetno težak zadatak da sa našom selekcijom izbori historijski prvi plasman na smotru najboljih selekcija Evrope.

Ko će naslijediti Žutog na klupi Zmajeva će biti goruća tema među svim ljubiteljima nogometa u BiH, a kao i uvijek očekuje se prava bujica kandidata koji će se povezivati sa klupom naše selekcije.

Tako već sa sigurnošću možemo biti sigurni da će se spominjati neka nerealna imena poput Nike Kovača i Felixa Magatha, ali i nekih mnogo realnijih poput bivših selektora Safeta SušićaMehmeda Baždarevića i Mehe Kodre.

Također, u krug realnijih spada i aktuelni selektor U21 reprezentacije BiH Vinko Marinović, ali i Zlatan Nalić.

Imena iskusnih stručnjaka Miroslava Blaževića i Duška Bajevića su također na “širem spisku”, no zaista je teško očekivati da će se oni u 85. i 71. godini ponovo naći na klupi.

S obzirom na to da bi i nacionalni ključ mogao imati ulogu, čelnici NS BiH bi mogli bi u užem krugu kandidata imati “vječitog kandidata FS RS” Milovana Rajevca, ali i Mladena Krstajića.

Šanse za kandidata za selektora iz reda srpskog naroda bi mogao imati i Slavoljub Muslin, a nije isključeno i da se u opciji nađe neko ime koje se do sada nije nikada povezivalo sa klupom Zmajeva.

No, koga god NS BiH izabere, pred novim selektorom će biti veliki izazov. Naime, iako je do utakmica baraža ostalo četiri mjeseca, selektor neće moći okupiti Zmajeve u tom periodu i raditi sa njima sve do 23. marta.

To znači da će novi selektor sa Zmajevima provesti samo tri dana pred duel polufinala baraža protiv Sjeverne Irske kojeg igramo na svom terenu.

U suštini, maksimalni broj treninga koji će Zmajevi obaviti pod vodstvom novog selektora će biti pet, te će biti izuzetno važno hoće li nasljednik Prosinečkog moći igračima prenijeti svoje zamisli u tako kratkom vremenskom roku.

Novi selektor će možda morati posegnuti i za nekim novim rješenjima u igračkom kadru, zašto ne i pokušati vratiti “iz penzije” Vedada Ibiševića i Senada Lulića koji igraju standardno u Herthi i Laziju. Također, novi selektor će morati imati i jasnu viziju kako postupati sa igračima koji ne igraju u svojim klubovima, te će sigurno biti u nezavidnom položaju kada bude sjedao na kormilo Zmajeva.

Čelnici Nogometnog saveza BiH sada nemaju pravo na grešku, a osim prestiža i historijskog prvog plasmana na Euro u igri je i 18 miliona KM koje bi savez dobio od UEFA-e. Na potezu su čelnici krovne kuće bh. nogometa koji imaju dovoljno vremena za donošenje ispravne odluke.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Sport