NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Stara bosanska kuća Isme Jusić iz Tupkovića prkosi vremenu

... | 20. Maja 2019.
09:42
Kalesija Online

“Džaba vam dvorovi i kapije od zlata” nigdje rahatluka kao u staroj bosanskoj kući. Prelijepe stare građevine, koje rijetko možemo vidjeti i kojima su odgajane generacije i generacije. Posebnu pažnju privukla nam je stara bosanska kuća Isme Jusić iz Tupkovića. Lijepo uređena stara bosanka kuća koja odiše posebnom ljepotom i koja nas vraća u nekadašnja vremena.

Žuti zidovi, plavi prozori, a ispred na verandi nekoliko saksija cvijeća. U njoj je Isma odhranila petero djece. Dva sina i tri kćerke. Iako je već ušla u devetu deceniju života, dobrog je zdravlja i nije joj teško brinuti se o kući i održavati. U njihovoj porodici oduvijek se njegovala tradicija. Kao što se može vidjeti na fotografiji čuva ovu prelijepu starinu, a u svemu joj pomažu njena dva sina. Kažu da je izgrađena 1976. godine. U njoj je nekada živjelo i deset članova porodice. Kako nam kažu da su im često komšije govorili da zamijene prozore novim, oni nisu željeli da kvare ovu ljepotu.

Isma sa sinovima Mirsadom i Zlatanom

U avliji se nalazi još jedna stara građevina, koja je stara preko 160. godina. Iz Repuha je prenešena u Tupković. Čuvaju i njeguju ono što im je u amanet ostavljeno. Prošli smo mahalom Tupkovića Gornjeg i vidjeli da polahko ovakve građevine nestaju. Nikoga u avlijama, a ono što daje pečat našem identitetu polahko pada u zaborav.

Stare bosanske kuće polahko nestaju, prepuštene su zaboravu i zubu vremena. Kuće koje karakteriše specifičan arhitektonski stil, nažalost, zamijenili su moderni stambeni objekti u kojima dominira duh savremene arhitekture i moderne funkcionalnosti.  Pogledajte i nekoliko fotografija starih bosanskih kuća, koje smo zabilježili našim objektivom.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika